Heb jij nog goede voornemens dit jaar?
Goede voornemens maken hun jaarlijkse entree, maar het lijkt vaak alsof die voornemens worden overschaduwd door de uitdagingen van de dagelijkse praktijk. Met dit blog wil ik je ondersteunen bij jouw goede voornemens volhouden. Laten we samen eens kijken waarom het volhouden van goede voornemens zo'n kunst lijkt te zijn en aan de slag gaan met een concreet stappenplan om dit keer wel je goede voornemens vol te houden.
Goede voornemens volhouden
Goede voornemens volhouden gaat niet vanzelf. Hoe vaak heb jij het binnen een maand al opgegeven? Ik al tientallen keren. Ik hielt gewoon op mijn best ervoor te doen. Daar zat een reden achter, ik wilde niet echt wat ik me voornam en wilde er daarom geen moeite voor doen. Dit kan ook bij jou een rol spelen, maar er kan ook een van de andere redenen achter zitten.
De 4 redenen waarom goede voornemens volhouden zo moeilijk is
1. Het is moeilijk en dat wil je niet
Je hebt een goed voornemen met jezelf afgesproken, maar je komt er achter dat het eigenlijk best moeilijk is. Hier kunnen belemmerende overtuigingen achter zitten, zoals "ik kan dit niet" of "dit verdien ik niet". Deze overtuigingen vormen dan een barrière voor het behalen van jouw doelen. De gedachte dat verandering moeilijk is, kan een zelfvervullende voorspelling worden.
Het is essentieel om je bewust te worden van deze overtuigingen en ze te onderzoeken. Vaak ontstaan ze in onze vroege kindertijd en hebben ze de neiging om ons gedrag in het volwassen leven te beïnvloeden.
Je brein houdt niet van verandering, dat is nieuw en spannend en wil je daarvan weghouden. Het is goed dat te beseffen en daarmee te gaan spelen. Hierover verderop meer.
2. Je denkt er teveel over na in plaats van actie te ondernemen
In een wereld waar gedachten vaak de boventoon voeren, is het gemakkelijk om te verdwalen in denken in plaats van doen en voelen. Stop met denken en ga in de actie. Voel je verlangen, de blijdschap, de voldoening die gepaard gaan met het behalen van je doel. Deze positieve gevoelens kunnen een krachtige motivator zijn om vol te houden.
Overmatig denken over mogelijke obstakels kan verlammend werken. Hoe meer we denken, hoe meer we onszelf afleiden van het uiteindelijke doel. Gedachten zijn niet altijd waarheden, maar we hebben de neiging om onszelf ermee te overtuigen. Het is belangrijk om te leren voelen wat je nodig hebt om je goede voornemens vol te houden.
3. Het is niet wat je echt wil
Vaak laten we ons leiden door externe verwachtingen, of het nu de samenleving, de media, of zelfs de onbewuste normen vanuit ons verleden zijn. Een goed voornemen begint met het ontdekken van wat je echt wilt, diep van binnen. Het is die innerlijke drijfveer die jou op weg helpt en op je pad zal houden.
Het is cruciaal om je diepste verlangens te ontdekken en te erkennen. Soms laten we ons meeslepen door de wensen van anderen, waardoor onze doelen niet in lijn zijn met onze authentieke zelf. Stel jezelf de vraag "Wat wil ik écht?" en waarom.
4. Jouw omgeving werkt niet mee maar tegen
De omgeving waarin jij je bevindt, kan een grote rol spelen bij het volhouden van goede voornemens. Een gebrek aan ondersteuning van je dierbaren en de mensen om je heen kan het volhouden bemoeilijken. Een support netwerk kan een krachtige drijfveer zijn om je doelen te bereiken.
Ook jouw fysieke omgeving, de dingen en spullen om je heen, de winkels in de buurt en je telefoon kunnen jou tegenwerken. Als je bijvoorbeeld wil afvallen, is het lastig om onderweg naar huis langs je favoriete snackbar te lopen, een koelkast vol verkeerde dingen te hebben of advertenties te zien over chocola.
Praktische tips om je goede voornemens vol te houden
Tot zover de redenen waarom je goede voornemens volhouden zo moeilijk is. Wat houdt jou af van het volhouden? Ook al is het niet makkelijk, er zijn meerdere dingen die jij kunt doen om het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken. Ik heb hiervoor een concreet zeven stappenplan gemaakt die jij kunt implementeren om jouw goede voornemen te bereiken en vol te houden. Dus pak je goede voornemen er nog eens bij en volg onderstaande stappen met mij mee.
Stap 1 Het waarom
Om een voornemen vol te houden is het belangrijk dat je weet waarom je dit wil. Wat is de reden dat je dit voornemen neemt? Je motivatie en de kans dat je volhoudt worden groter als je dit opschrijft en dagelijks voor je ziet. Door het op te schrijven kun je jezelf weer herinneren aan jouw redenen als je moeite hebt.
Mijn goede voornemen als voorbeeld:
Mijn goede voornemen is dagelijks wandelen. Het waarom van dit voornemen is dat ik beter voor mezelf wil zorgen door gezonder te leven en een goede conditie te hebben.
Stap 2 Maak het concreet
Zet duidelijk neer Wat je gaat doen, Wanneer je het gaat doen en Waar je het gaat doen. Dat is de vorm waarin je jouw voornemen gaat opschrijven. Zo maak je het zo concreet en duidelijk mogelijk voor jezelf. Is het net als bij mij iets wat je dagelijks wil doen, spreek dan met jezelf een termijn af hoe lang je dit minimaal wil volhouden.
Mijn goede voornemen als voorbeeld:
Ik ga dagelijks wandelen in de namiddag na mijn afspraken of ’s avonds na het avondeten in de omgeving van mijn huis. In het weekend ga ik naar een natuurgebied om te wandelen. Ik wil dit 100 dagen volhouden.
Stap 3 Maak het haalbaar
Haalbaar is beter dan ambitieus. Dat maakt de kans dat je volhoudt groter. Als je bij voorbaat al denkt dat het nooit gaat lukken, lukt het ook niet. Geloof in jezelf, dat heb je nodig. Stel dus een haalbaar voornemen op, iets dat je ook echt kan gaan bereiken.
Mijn goede voornemen als voorbeeld:
Ik wil ook weer gaan hardlopen, maar om het haalbaar te houden voor mezelf start ik met dagelijks wandelen. Ik wil dit blijven doen, maar zet eerst mijn doel op 100 dagen.
Stap 4 Splits een groot doel op in kleine stappen
Is jouw voornemen een groot doel waar veel voor nodig is om het te bereiken, splits het dan op in kleine stappen. Maak tussen doelen. Wil je 10 kilo afvallen? Zet dan als tussendoel bijvoorbeeld 1 kilo in de komende week. Of ik begin deze week met niet meer eten in de avond.
Mijn goede voornemen als voorbeeld:
Ik wil dagelijks wandelen en straks ook weer hardlopen. In stappen: Geen stappen of tijdsdoel, na twee weken 1 uur lopen, na een maand10.000 stappen aanhouden, na twee maanden 1 x per week half uur hardlopen starten en 6 dagen wandelen, na drie maanden 2 x per week een half uur hardlopen en 5 dagen wandelen.
Stap 5 Maak het jezelf makkelijk en herinner jezelf
Hiervoor zijn meerdere manieren:
Zet een alarm in je telefoon, zodat je er aan wordt herinnerd
Leg wat je nodig hebt voor je activiteit in het zicht
Koppel je nieuwe voornemen aan een bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld aan ontbijten; ik ga … doen direct na mijn ontbijt. Op die manier heb je nog een extra herinnering om het ook echt te doen
Maak je voornemen zichtbaar door bijvoorbeeld een afbeelding of quote en hang deze op een plaats waar je vaak langskomt.
Mijn goede voornemen als voorbeeld:
Ik zie mijn aantal gezette stappen en mijn doel van 10.000 op mijn telefoon elke keer als ik die open. Mijn wandelschoenen en hardloopschoenen staan voor het grijpen. Ik stap de deur uit na mijn laatste afspraak van de dag. Ik heb op mijn prikbord een foto van wandelende mensen.
Stap 6 Geef jezelf en je brein een beloning
Je brein heeft een prikkel nodig om je voornemen vol te houden. Als je jezelf een beloning geeft na je activiteit, geeft dat een fijn gevoel.
Je kunt als beloning ook het oproepen van positieve gevoelens nemen door het bereiken van jouw goede voornemen te visualiseren. Zie jezelf jouw doel bereiken. Zie niet alleen je succes, maar ervaar het in kleur, met geluiden en zelfs geuren. Voel de voldoening tot in de kleinste details. Dit helpt om de positieve emoties die gepaard gaan met het behalen nog beter te voelen.
Mijn goede voornemen als voorbeeld:
Na mijn wandeling zie ik het aantal stappen op mijn telefoon en maak ik een lekkere cappuccino voor mezelf. Tijdens het wandelen geniet ik van mijn omgeving en zie ik mezelf dit nog lang dagelijks doen.
Stap 7 Deel je goede voornemen met een ander
Dit kan je partner zijn, maar ook je collega, vriendin of een mentor. Samenwerken aan doelen verhoogt accountability en creëert een ondersteunende omgeving.
Mijn goede voornemen als voorbeeld:
Mijn man en mijn gezin weten van mijn voornemen. Door het ook op te schrijven in dit blog en dit met jou te delen, weten heel veel mensen van mijn voornemen.
Aanvullende tips om je goede voornemens vol te houden
Ter afsluiting heb ik nog twee aanvullende tips om jouw goede voornemens vol te houden.
Maak er een game van
Ben jij dol op spelletjes of gamen? Maak van je goede voornemen dan een avontuur. Zie je goede voornemen als een game. Stel beloningen op voor het behalen van mijlpalen en integreer elementen van uitdaging en beloning. Het toevoegen van een speels element kan jouw motivatie vergroten en het gevoel van prestatie en winnen versterken.
Podcast ter ondersteuning
Is gamen niets voor jou, maar luister je graag podcasts? Zoek er een die aansluit bij jouw goede voornemen. Luister naar reflectieve podcasts terwijl je dagelijks bezig bent met jouw goede voornemen. Dit kan variëren van luisteren naar inspirerende verhalen tot educatieve inhoud. Het voegt een element van leren en zelfreflectie toe aan je proces.
Ondersteuning bij jouw goede voornemens volhouden
Ik ben benieuwd naar jouw goede voornemen en hoe het daar mee gaat.
Mocht je hulp willen bij het onderzoeken van je belemmerende overtuigingen, jouw diepste wensen of de aanpak van jouw doelen, laat het me weten en plan een gratis spar-gesprek.