Waarom is mijn grenzen aangeven zo moeilijk?
Als je niet gewend bent om voor jezelf op te komen, eens nee te zeggen en te doen wat je zelf wil is het niet makkelijk om je grenzen aan te geven. Als het makkelijk was, had je het immers al lang gedaan! Je voelt diep van binnen wel dat het niet goed voor je is om altijd te doen wat een ander van je wil. Met dit blog wil ik je helpen om je grenzen te bewaken en aan te geven aan een ander. Ik heb hiervoor een handige leidraad.
Overtuigingen kunnen grenzen aangeven moeilijk maken
Herken je jezelf hierin:
· Je helpt graag andere mensen
· Je wil een ander niet teleurstellen
· Je bent bang dat iemand je niet aardig vindt
· Je vindt jezelf niet zo belangrijk
· Je stelt jezelf altijd ten dienste van een ander
· Iemand vraagt jou niet zomaar om hulp
Als dit is hoe jij in elkaar zit, hoe jij over jezelf denkt, dan is je grenzen aangeven niet makkelijk voor je. Waarschijnlijk doe je het al je hele leven niet en levert dit je ook iets op. Zoals: Je kunt anderen helpen, je stelt niemand teleur, je wordt aardig gevonden, je hoeft geen aandacht aan jezelf te geven, je bent dienstbaar en je voldoet aan de verwachtingen van de ander. Dat zijn allemaal redenen waarom jij doet wat je doet.
Maar wat als dit ten koste gaat van jezelf? Dan is het tijd om het anders te gaan doen.
Grenzen aangeven start bij het waarom
Er is een reden dat je jouw grenzen wil leren aangeven, je leest dit blog vast niet zomaar. Denk eens na over deze twee vragen:
Hoe merk je in je dagelijks leven dat het beter voor je zou zijn om je grenzen meer aan te geven?
Waaraan merk je dat je over jouw eigen grenzen bent heen gegaan?
Misschien heb je last van lichamelijke klachten, of zou je meer tijd voor jezelf willen hebben. Ben je altijd moe omdat je maar door gaat, of moet je teveel doen in te weinig tijd. Misschien merk je dat je niet goed voor jezelf zorgt, of dat je eigen werk blijft liggen door allerlei extra klussen.
Wat de reden ook is, zorg dat je weet waarom je jouw grenzen wilt aangeven.
Hoe beter je weet waarom je je eigen gedrag wil veranderen, hoe makkelijker het is. Hoe meer urgentie je voelt om het anders te gaan doen, hoe makkelijker het is.
Je grenzen aangeven zonder schuldgevoel, hoe doe je dat?
Je bent je nu bewust van waarom je jouw grenzen wil aangeven. Dat is de eerste stap, je weet dat het belangrijk is voor jouw eigen welzijn en gezondheid. Maar hoe doe je dat dan? Door vast te stellen wat jouw grens is en hierover te communiceren met de ander. Ingewikkelder is het niet, behalve als de overtuigingen waar ik het eerder over had je tegenhouden. Als je bang bent dat de ander jou niet aardig vindt of teleurgesteld zal zijn als jij jouw grenzen gaat aangeven, zal dit je tegenhouden.
Ik zal eerlijk met je zijn; het kan dat andere mensen er moeite mee hebben. Ze zijn het namelijk niet van je gewend en jij lost hun probleem niet op. Daar zullen ze waarschijnlijk aan moeten wennen.
Wat ook kan, is dat ze blij zijn dat jij eerlijk bent. Dat ze het fijn vinden dat jij niet tegen je zin iets voor ze doet. Vind jij het prettig als iemand voor jou zijn of haar grenzen overgaat? Nee, toch? Waarom zou de ander dat wel fijn vinden?
Grenzen aangeven: Neem je eigen HEK mee
Het aangeven van grenzen is als het neerzetten van een hek om je ruimte te bewaken.
Dit HEK staat niet alleen symbool voor de grens die je trekt, maar vormt ook een handige leidraad om effectief je grenzen te bewaken.
De drie onderdelen van jouw eigen HEK:
Houding – Begin met een duidelijke houding en intentie
De eerste stap bij grenzen aangeven is om zelf een stevige, duidelijke houding aan te nemen. Dit betekent dat je voor jezelf helder hebt wat je wel en niet wilt of aankunt. Door zelf overtuigd te zijn van je grenzen, goed te weten waarom je dit ook weer doet, straal je meer zelfvertrouwen uit, waardoor anderen sneller jouw grenzen respecteren.
Eerlijk – Communiceer helder en direct naar de ander
Een HEK staat of valt met eerlijke communicatie. Laat anderen weten waar je grens ligt en wees specifiek. Probeer bijvoorbeeld te zeggen: “Op dit moment kan ik dit niet oppakken, omdat ik mijn huidige werk wil afronden.” Of “Ik ga niet mee uit eten, want ik heb zin om te lezen vanavond”. Eerlijk en respectvol communiceren zorgt ervoor dat je grenzen helder zijn voor de ander.
Koers – Blijf trouw aan je eigen richting en waarden, hou koers
Grenzen stellen is niet een eenmalige actie; het kan zijn dat de ander niet naar je luistert bij de eerste keer aangeven. Dit is men niet van je gewend. Dan zul je jouw boodschap moeten herhalen. Jij maakt elke keer weer de keuze of je jouw grens bewaakt, of er overheen stapt. Het draait om het behouden van jouw koers, dat jij mag doen wat jij wil. Denk steeds aan waarom het voor jouw belangrijk is dat je jouw grens bewaakt.
Blijf actief bewaken dat je binnen je grenzen blijft en stel ze indien nodig opnieuw. Door dit bewust te doen, houd je de regie over je tijd en energie en voorkom je dat je toch weer doet wat je niet wil. Het is een keuze die jij mag maken uit liefde voor jezelf.
Deze drie woorden samen vormen jouw HEK om je grenzen mee aan te geven.
Alle begin is moeilijk
Met dit HEK als leidraad heb je een krachtig hulpmiddel om zowel op je werk als privé je grenzen te beschermen en beter voor jezelf te zorgen. Alle begin is moeilijk. Gun jezelf de tijd om hier mee aan de slag te gaan, te experimenteren en oefenen. Als het niet in een keer lukt, probeer het opnieuw. Je gaat vanzelf merken wat het je oplevert en wanneer het nog lastig is. Elk hek dat je zet, is een stap in de goede richting. Elke keer dat het lukt, mag je trots zijn.
Mocht je meer hulp nodig hebben, of jouw specifieke situatie willen bespreken, boek dan een gratis consult via de button hieronder.