top of page

Liefde is…Lief zijn voor jezelf met deze zeven tips

Liefde begint met liefde voor jezelf. Het zou kunnen dat je niet weet waar je moet beginnen als het over dit onderwerp gaat. Dan raad ik je aan om dit blog te lezen en onderstaande 7 tips in praktijk te brengen. Want liefde is, lief zijn voor jezelf.

Liefde is...Lief zijn voor jezelf Ik heb 7 tips voor je om dat je gaan doen. Marjolijn van Noord Werkgelukcoach werkgelukmenu.nl

Je bent niet de enige die lief zijn voor jezelf moeilijk vindt

In een coach-gesprek luister ik naar een medewerker die is uitgevallen en op dit moment niet kan werken. Ik hoor haar praten en voel steeds de behoefte om haar te onderbreken en te roepen: “Wees lief voor jezelf!”. Ze is zo streng voor zichzelf. “Ik moet… Ik kan ook nooit…Ik wil… Ik mag toch niet.. Ik zal… Ik moet…Ik moet…Ik kan toch niet..”.

Ze spreekt alleen maar negatief over zichzelf en besteedt weinig aandacht aan haar eigen behoeftes. Als ze weg is, zie ik het A-4 met “12 stappen voor zelfzorg” hangen aan mijn muur. Ik loop door de stappen heen en zie dat ze niet veel stappen volgt. Alleen al in dit gesprek heb ik daarvoor veel aanwijzingen gezien. En zij is niet uniek.

Herken jij je ook in mijn voorbeeld?

Vind je het moeilijk om lief voor jezelf te zijn? Lees dan vooral verder.


Wat is lief zijn voor jezelf?

Goed voor jezelf zorgen, betekent meer dan gezonde voeding en beweging. Mijn blog over zelfzorg gaat daar over.

Ook duidelijk en eerlijk zijn, vertrouwen op je gevoel, geen please-gedrag vertonen, goed over jezelf spreken en lief zijn voor jezelf vallen daar onder. Om deze dingen gaat het als je echt lief voor jezelf bent en goed voor jezelf zorgt.

Ik kreeg veel reacties van mensen dat ze het moeilijk vonden, want hoe ben je lief voor jezelf?

Ben jij niet lief voor jezelf, lees dan mijn tips om hier direct mee te starten. Het gaat om kleine dingen die je kunt doen, maar met een grote impact.


Liefde is... Lief zijn voor jezelf Ook dat is liefde. Een mooie boodschap voor december, maar eigenlijk altijd. Marjolijn van Noord werkgelukmenu.nl

Zeven tips om lief voor jezelf te worden

  1. Neem een moment om niets te hoeven doen Plan een uur per dag, een avond in de week of een dag in het weekend om niets te doen of iets te doen wat niet moet, maar mag. Het kan van alles zijn, je hoeft het niet vooraf te bepalen, maar je doet wat op dat moment voor jou goed voelt. Ga slapen, lezen, mijmeren,…

  2. Geef jezelf elke ochtend een compliment Lieve dingen tegen jezelf zeggen, is ook lief zijn voor jezelf. Geef jezelf dat compliment dat je verdient en je meestal aan een ander geeft.

  3. Koop iets waar je blij van wordt Wat wil je al een tijdje hebben voor jezelf, maar heb je tot op heden nog niet gekocht? Denk aan iets dat je direct blij zou maken, waar je niet voor hoeft te sparen en dat helemaal voor jou is. Een boek, mooi opschrijfboekje, potloden, nieuwe sjaal, wat maakt jou blij?

  4. Lees een boek over selfcompassie Lief zijn voor jezelf is ook compassie hebben met jezelf. Jezelf niet veroordelen, maar er echt voor jezelf zijn. Hier zijn meerdere boeken over geschreven die je kunnen helpen het belang er van in te zien.

  5. Hou dagelijks een Tada-lijst bij Deze tip heb ik eerder gedeeld op LinkedIn en het is mijn best gelezen post ooit. Op je Tada! lijst komen dingen die je wel gedaan hebt, naast, of in plaats van je dingen te doen. Het geeft een positief gevoel over jezelf als je ziet wat allemaal wel gelukt is.

  6. Vraag jezelf bij alles waar je ja of nee tegen kunt zeggen: Past dit bij lief zijn voor mezelf? Ga vervolgens af op het eerste antwoord dat er in je opkomt. Past het er bij dan zeg je ja, past het er niet bij, dan zeg je nee.

  7. Zoek steun in je omgeving Welke mensen om je heen kunnen jou er dagelijks op wijzen dat je lief voor jezelf mag zijn? Laat die jou steunen en motiveren, dat helpt.

De kern van lief zijn voor jezelf

Wees lief voor jezelf, minstens zo lief als je ook voor anderen bent. Heb wat voor jezelf over, leg jezelf in de watten, doe wat je leuk vindt en geniet ervan. En bedenk:

Liefde is...Lief zijn voor jezelf. Het is niet egoïstisch, maar je plicht aan jezelf. Marjolijn van Noord Werkgelukmenu.nl


Als je denkt dat lief zijn voor jezelf egoïstisch is, denk opnieuw. Als je dat niet doet, ontduik je jouw verantwoordelijkheid.

- (vertaald) Ann Richards -
Nu ben ik benieuwd, vind jij lief zijn voor jezelf moeilijk?

En wil je graag een op een begeleiding en meer ondersteuning, je bent van harte welkom voor coaching.

ik ben lief voor mezelf. Als coach heb ik dat ook moeten leren. Lief zijn voor jezelf is belangrijk werkgelukmenu.nl

Plan een gratis spar-gesprek in en ik vertel je meer over de mogelijkheden om een op een met mij te werken.38 weergaven0 opmerkingen
bottom of page