top of page

Hoe omgaan met tegenslag goed is voor jouw persoonlijke groei

Omgaan met tegenslag is niet altijd even makkelijk. Het hoort bij het leven, maar liever hebben we geen negatieve ervaringen. Toch kun je er ook veel van leren. Omgaan met tegenslag is goed voor jouw persoonlijke groei.

Wil jij een negatieve ervaring een positieve draai geven? In dit blog 7 acties die juist dat voor je kunnen doen.

Omgaan met tegenslag is goed voor jouw persoonlijke groei. ervaring is niet wat je overkomt, maar wat je er mee doet.

Ervaring is niet wat je overkomt. Het is wat je doet met wat je overkomen is.

- Aldous Huxley-


Een quote om even over na te denken...


Omgaan met tegenslag

Alles wat je meemaakt, draagt bij aan wie je nu bent. Sommige dingen overkomen je, andere dingen dwing je af en alles draagt bij aan wie je nu bent. Niet de ervaring zelf, maar hoe jij om gaat met jouw ervaring. Jij beslist hoe je het jouw leven laat beïnvloeden, beperken of richting laat geven. Maak die keuze bewust. Hoe wil jij omgaan met tegenslag.


Het draait om zowel de positieve als de negatieve ervaringen. Ik heb er zelf nogal eens moeite mee als ik een negatieve ervaring heb gehad om er dan toch een positieve draai aan te geven. Dan kan ik gaan zitten mokken, of blijf ik er over nadenken, maar dat helpt me niet. Ik merk steeds meer dat ik hierin een keuze heb om er juist iets positiefs mee te doen.


Zeven acties voor persoonlijke groei

Deze zeven acties voor persoonlijke groei bij tegenslag geef ik jou graag mee:


Actie 1 Blijf proberen, geef niet op

Van proberen kun je leren, zeggen we tegen kinderen, maar zelf hebben we nogal eens de neiging om na een keer proberen op te geven. En dat is zo zonde. Je leert namelijk van elke ervaring en met elke nieuwe mislukking kom je dichter bij je doel. Of het nu gaat om je vaardigheden in iets oefenen, je stem te laten horen of om mensen een tweede kans te geven ander gedrag te vertonen. Blijven proberen, levert je altijd iets op. En hoe meer moeite iets heeft gekost, hoe groter de beloning als het dan wel lukt. Falen is niet het einde, je kunt het altijd nog een keer proberen als je de moed hebt om door te gaan.


Actie 2 Doe het volgende keer anders

Van fouten kun je leren. Dat weet je wel, maar het doet soms zo’n pijn om een fout te maken, toch? Ik voel een fout meestal wel binnenkomen. Als je van je fouten wil leren, onderzoek dan wat er fout ging en probeer het op een andere manier. Waar ging het niet zoals je wilde? Wat was jouw aandeel daarin? Wat had je kunnen doen om het te voorkomen? Hoe kun je het een volgende keer anders doen? Je kunt een andere werkwijze gebruiken, een andere methode kiezen, een andere toon aanslaan in een gesprek, een omweg kiezen, etc. Er is altijd een andere keuze te maken, waardoor de uitkomst dit keer anders zal zijn.


Actie 3 Leer van anderen en deel jouw ervaringen met anderen

Je hoeft het wiel niet altijd zelf uit te vinden. Er zijn vast anderen je voor geweest die een zelfde ervaring hebben gehad en weten wat je hier het beste mee kunt doen. Het kan je ver brengen als je de kunst bij anderen afkijkt en er jouw eigen draai aan geeft. Ik heb er zelf veel baat bij om onderdeel te zijn van een groep gelijkgestemden. Ik leer van hun ervaringen en mijn ervaring is weer leerzaam voor anderen. Dat kan ook gelden voor jou, dus deel jouw ervaring weer en zo leert iedereen. We kunnen wel denken dat we het zelf beter weten, maar je kunt ook leren van anderen hoe het niet moet. Het brengt je dus altijd iets.


Actie 4 Gebruik jouw ervaring als inspiratie

Je mag trots zijn op ervaringen en er inspiratie uit putten. Jezelf herinneren aan hoe goed dingen zijn gegaan of hoe hard je voor iets gewerkt hebt. Dat geeft weer inspiratie om een stap verder te gaan. Het is hiervoor goed om je ervaringen bij te houden, zodat je ze niet vergeet. Dan hou je goed zicht op de stappen die je maakt. Sinds ik dit wekelijks doe, heb ik meer zicht op alles wat goed gaat en dat geeft een fijn gevoel.


Actie 5 Gun jezelf tijd

Komt tijd, komt raad. Nog zo’n oude uitspraak die zo waar blijft. Als een ervaring je uit het veld heeft geslagen, of een negatief gevoel heeft gegeven, gun jezelf dan even tijd om dit te verwerken. Neem rust, bekijk de dingen van een afstand, neem tijd om je op je volgende stap te beraden of doe even helemaal niks en wacht af. Als je jezelf die tijd gunt, zul je merken dat er vanzelf weer beweging gaat ontstaan.


Actie 6 Vind de voordelen

Ieder nadeel heeft zijn voordeel, de uitspraak van Johan Cruijf die iedereen kent. Zo is het ook met ervaringen, zelfs aan de negatieve zitten voordelen. Je wordt ziek en moet je afspraken afzeggen, maar je komt wel tot rust en nieuwe inzichten. Je wordt ontslagen, maar kunt nu wel gaan doen wat je echt leuk vindt. Je hebt een vervelende baas, maar je hebt daardoor nu wel fijner contact met jouw collega’s.

Dus heb je een negatieve ervaring, zoek naar de kleine dingen die het toch een mooie en leerzame ervaring maken. Dat is jouw persoonlijke groei.


Actie 7 Voel je groei

Van iedere ervaring leer je en ontwikkel je jezelf. Je groeit stapje voor stapje, soms een terug en dan weer twee vooruit. Voel je persoonlijke groei. Voel dat weer dezelfde fout maken, toch niet hetzelfde is. Voel dat een terugval, toch niet helemaal terug naar af betekent. Ook hierbij helpt het om bij te houden welke stappen je maakt en wat je er van leert.

Bij elke ervaring die je meemaakt zijn er meerdere keuzes hoe je er mee om kunt gaan. Ik hoop dat door jou dit overzicht te laten zien, je jouw keuzes bewuster zult maken en een positieve draai kunt geven aan een negatieve ervaring.


Nog even de acties op een rij

Actie 1 Blijf proberen, geef niet op

Actie 2 Doe het volgende keer anders

Actie 3 Deel jouw ervaringen met anderen

Actie 4 Gebruik jouw ervaring als inspiratie

Actie 5 Gun jezelf tijd

Actie 6 Vind de voordelen

Actie 7 Voel je groei


Vind je het moeilijk omgaan met tegenslag, zoek dan hulp. Om hulp vragen betekent niet dat je opgeeft, maar dat je weigert op te geven!

Nu ben ik benieuwd, welke van deze acties heb jij al eens uitgevoerd? Wat leverde het je op?

Wil je weten of coaching jou kan helpen omgaan met tegenslag? Boek een gratis Spar-gesprek en ik help je graag.


Werkgelukcoach Marjolijn van Noord helpt bij omgaan met tegenslag voor meer persoonlijke groei


55 weergaven0 opmerkingen
bottom of page