top of page

De kracht van samenwerking is samen leren van en met elkaar

Herken je dat, dat je ergens zelf niet uit komt, maar dat het helpt om het aan een ander te vertellen?

Dat je je gesteund voelt door een luisterend oor en door van een ander te horen dat hij of zij het herkent wat je vertelt?

Dat zijn voordelen van samen leren van en met elkaar!

In dit blog bespreek ik een quote over de kracht van samenwerking en hoe waardevol dat is als je een goed draaiend team wilt hebben.


Als team is samenwerking samen leren van en met elkaar. heel waardevol en belangrijk voor werkgeluk

De samenwerking als aanleiding

Ik heb regelmatig intensief ervaren hoe waardevol het is om te kunnen sparren, overleggen, meedenken en leren van en met elkaar. Met name tijdens intervisieochtenden met mijn collega-coaches en samenwerkingsdagen met maatjes, cheerleaders en gelijkgestemden.

Deze mooie quote sluit daar zo mooi bij aan, dat ik je in dit blog graag meeneem in vier aspecten van deze waardevolle woorden.

Om je te inspireren zelf collega’s of concullega’s op te zoeken voor intervisie, collegiale consultatie, sparsessies, focusdagen dan wel gewoon een luisterend oor. Maar ook om je te inspireren jouw teamleden uit te nodigen datzelfde te doen.


- Robert John Meehan –

1. Het meest waardevolle is elkaar

Wij zijn sociale dieren, gemaakt om samen te leven en contact met elkaar te hebben. Zeker sinds de Corona tijd ondervinden we dit allemaal dat we behoefte hebben aan contact met anderen, het aanraken van anderen, het zien van anderen. Maar die behoefte gaat veel verder als je eenmaal hebt ondervonden hoe het is om dingen met anderen te delen. Hoe het is als samenwerking leren van en met elkaar is.


De voordelen:

  • Je ordent je eigen gedachtes tijdens het vertellen,

  • krijgt herkenning en steun terug en

  • voelt de band die je met elkaar hebt.

Ik heb door een casus in te brengen bij een intervisie, ervaren hoe goed het me deed dit te delen. Hoewel er geen kant en klare oplossing voor was, kreeg ik door het gewoon open te vertellen zelf meer grip op de casus en voelde ik dat er mensen waren die met me meeleefden. Hierdoor voelde ik mij gesteund in mijn aanpak.

Als muizen samenspannen verplaatsen ze een olifant. samenwerking is samen leren van en met elkaar. werkgelukmenu.nl

Jouw teamleden kun je uitnodigen om niet alleen in hun eigen hokje, routine, lokaal of kantoor te werken, maar juist het contact te zoeken met collega’s. Sociale contacten geven werkgeluk.2. Samenwerking

Alleen ga je harder, samen kom je verder. Een veelgehoorde spreuk. Als student was ik het hier volstrekt niet mee eens. Elk groepje waarin ik terecht kwam om een gezamenlijke opdracht te doen, had wel een of twee personen die nul bijdragen hadden aan het eindresultaat. Totdat ik in mijn laatste studiejaar zelf een keuze had met wie ik wilde samenwerken. Toen kwam deze spreuk volledig tot zijn recht.


Samen leren van en met elkaar door openheid

Bij samenwerking merk je dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Als je echt open durft te delen met elkaar hoe je dingen aanpakt en waar je goed aan doet. Als men open durft te zijn over gemaakte fouten, worden deze geen tweede keer gemaakt. Door anderen te zien werken, te ervaren hoe zij een andere aanpak kunnen hebben dan jij en hoe zij anders tegen een zelfde situatie kunnen aankijken, ontdek je meerdere manieren hoe om te gaan met een situatie. Kortom je kunt de opgedane ervaringen van anderen bij samenwerken gebruiken om zelf verder te gaan dan je van tevoren dacht.


Je kunt jouw teamleden uitdagen om samen aan een opdracht te werken, in plaats van alleen. De expertises van een ieder laten versterken door ze samen te brengen.


3. Samen leren van en met elkaar

Studeren in een boek kun je alleen. Een webinar of workshop volgen kun je alleen. Maar er zijn veel meer manieren van leren, waarbij je andere mensen nodig hebt. Intervisie, supervisie, collegiale consultatie zijn hier officiële vormen van die je vast wel kent. Maar vergeet niet de waarde van de kleine tips tussendoor, adviezen van andere collega’s, wijze raad van je leidinggevende, brainstormen met elkaar en de vele ervaringsverhalen die je met elkaar kunt delen. Ook dit zijn vormen van samen leren van en met elkaar. Je gebruikt elkaars expertise, je ziet situaties van verschillende kanten, je helpt elkaar om verder te komen en je steunt elkaar als het even moeilijk is.


Mijn ervaring met leren van en met elkaar

Regelmatig heb ik samen met mijn maatje, of eigenlijk naast elkaar, gewerkt aan mijn praktijk. We zijn apart van elkaar, maar wel op afroep voor elkaar, gaan werken aan onze eigen dingen. We zagen hoe de ander dingen aanpakt, we konden elkaar om feedback vragen, we motiveerde elkaar om geconcentreerd bezig te blijven en hebben elkaar gesteund in het proces waar we doorheen gingen.

samenwerking is samen delen en hulp vragen van collega's. werkgelukmenu.nl

Jouw teamleden kun je faciliteren tijdens intervisies, vergaderingen en lunchpauzes om eens te delen waar ze tegenaan lopen en hulp te vragen aan een ander bij een casus. Het delen van de beste praktijk verhalen kan ook heel inspirerend zijn.


4. Verder kijken dan ons eigen perspectief

Iedereen ziet de wereld door zijn of haar eigen bril en die is voor iedereen anders. Het is dan ook heel waardevol om het perspectief van de ander te horen, een andere invalshoek te zien, je door andere meningen te laten inspireren en andere zienswijzen te onderzoeken om onze eigen blik te verruimen.

Je merkt pas hoe beperkt je eigen bril is, als je eens de bril van een ander opzet. Ik zelf heb dat ervaren door te luisteren naar waar andere ondernemers tegenaan lopen. Soms kon ik ze helpen door mijn perspectief te delen of een andere invalshoek aan te bieden om mee aan de slag te gaan. Het andere moment kon ik zelf de tips en adviezen goed gebruiken om ook eens anders te kijken naar de wereld. Hoe waardevol en hoe mooi dat er zoveel verschillende mensen op de wereld zijn, die allemaal hun eigen unieke geluid kunnen laten horen.


Je kunt jouw teamleden van en met elkaar leren dat een andere kijk op situaties heel waardevol kan zijn. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Hun eigen manier hoeft niet de beste te zijn.


Samenwerking quote

het meest waardevolle dat wij hebben is elkaar. zonder samenwerking en samen leren is onze eigen groei gelimiteerd. werkgelukmenu.nl

De vier aspecten van deze mooie quote nog een keer op een rij:

  1. Het meest waardevolle is elkaar; het delen van ervaringen geeft zoveel steun

  2. Samenwerking; het wiel niet opnieuw uitvinden en fouten geen tweede keer maken

  3. Samen leren van en met elkaar; elkaars expertise gebruiken om samen verder te komen

  4. Verder kijken dan ons eigen perspectief; elkaar inspireren met elkaars brillen

Nu ben ik benieuwd. Word je van deze quote ook enthousiast om vaker iemand op te zoeken en van elkaar te leren, in welke vorm dan ook?

Laat het me weten door te reageren op dit blog

werkgelukcoach Marjolijn van Noord helpt teams bij samenwerking en samen leren van en met elkaar

En zoek je manieren om jezelf of jouw team in beweging te krijgen om een goed draaiend team te worden? Boek een gratis spar-gesprek en ik breng je vast op een paar ideeën.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page