Introductie: huilen als kracht
Hoe vaak zeg jij sorry als je begint te huilen?
Het is een vraag die ik bijna dagelijks tegenkom tijdens mijn gesprekken met cliënten. Ze delen hun innerlijke gevoelens, maar wanneer de tranen opwellen, volgt vaak snel een verontschuldiging. "Sorry hoor," zeggen ze, alsof huilen iets is om je voor te schamen.
In dit blog wil ik je laten zien waarom 'sorry' zeggen voor jouw emoties niet nodig is. Huilen mag, het is volkomen oké en normaal om emoties te laten zien.
Het menselijke aspect: huilen als onderdeel van emoties
Iedereen zal beamen dat zowel positieve als negatieve emoties bij het leven horen. Het hoort bij voelen, het hoort bij het mens zijn, en bij negatieve emoties horen vaak tranen. Zelfs op het jeugdjournaal was er recentelijk aandacht voor een museum in Madrid dat het hebben van negatieve emoties centraal stelt. Mensen worden uitgenodigd om ook op social media hun verdrietige, angstige, of negatieve gevoelens te delen, om te tonen dat ze menselijk zijn.
Sterk zijn en huilen: Een schijnbare tegenstelling
Veel mensen ervaren ongemak wanneer ze huilen, vooral in situaties waarin het niet handig lijkt, zoals zakelijke besprekingen of teamvergaderingen. Het voelt misschien ongemakkelijk, maar huilen opent vaak juist een mooi gesprek en nodigt anderen uit om zich kwetsbaar op te stellen. Sterk zijn betekent niet altijd het onderdrukken van emoties, maar eerder het tonen van moed door ze te uiten.
Eigen ervaring: huilen als verbinding
Ik deel graag een persoonlijke ervaring. Onlangs was ik niet zo blij en voelde ik me verdrietig. Tijdens een online meeting met collega-coaches vertelde ik erover en begon ik vrijwel direct te huilen. Het resultaat? Veel steun, een open sfeer, en anderen durfden zich ook uit te spreken over hun uitdagingen. Het was een ontmoeting vol verbinding.
Ik vertel je hierover, omdat ik jou wil laten weten dat je je niet hoeft te verontschuldigen voor jouw tranen. Het is niet nodig.
Quotes over verdriet: huilen als krachtbron
Er zijn veel quotes te vinden om jou er aan te herinneren dat het oké is om verdrietig te zijn en om te huilen. Ik heb drie mooie voor je uitgezocht:
Verontschuldig je niet voor huilen. Zonder deze emotie zouden we robots zijn
- Elizabeth Gilbert -
Emoties maken ons menselijk, we zijn geen robots. Huilen is een teken van kracht en moed. Huilen heeft ook vele voordelen. Huilen:
· ontspant
· bevrijdt
· lucht op
· vermindert pijn
· kalmeert
· verbetert de slaap
· verlicht stress
· roept troost en steun op
· verbindt
Mensen huilen niet omdat ze zwak zijn, maar omdat ze te lang sterk zijn geweest’
- onbekend –
Sorry zeggen voor huilen door de samenleving
Wij leven in een maakbare samenleving die zegt dat het altijd maar leuk moet zijn en verdriet en eenzaamheid niet bestaan. Het zijn geen onderwerpen waar we graag over praten, niet met anderen maar ook niet tegen onszelf. We zijn meer van “kop op” en “schouders eronder”. Iedereen kan gelukkig zijn, dus wij ook. En dan houden we ons sterk. We geven niet toe hoe het echt met ons gaat. We stoppen de negatieve gevoelens weg voor anderen, maar ook voor onszelf.
We vinden dat we sterk moeten zijn voor onze kinderen, voor mensen die het minder hebben, voor onze partner, voor allerlei mensen die in onze ogen meer reden hebben om zich niet goed te voelen. En toch, jij voelt zelf het beste aan wanneer je de grens nadert, mits je het durft toe te laten. Als je deze negatieve gevoelens altijd blijft wegstoppen, worden ze alleen maar groter en frequenter.
Het is niet normaal om mooi en succesvol te zijn en alles onder controle te hebben. Het is normaal om soms bang te zijn, ongelukkig, verdrietig, dom, je te vervelen en soms eenzaam te zijn.
- Damiaan Denys -
Sorry voor huilen is niet normaal
Het is normaal om bang of verdrietig te zijn, je hoeft dat niet weg te stoppen. Laat het toe, voel wat je voelt, onderzoek waar het vandaan komt, ga er doorheen, laat je troosten. We willen ons graag elke dag goed, vrolijk en gelukkig voelen. Dat is fijn, maar het is een illusie dat je dat gevoel 24 uur per dag kunt vasthouden. Dan vlak je af, beleef je het niet meer intens. Juist door de wisseling van onze emoties weet je dat je leeft. Door negatieve emoties weg te blijven stoppen en te negeren, worden we ziek.
Wat jij voelt is normaal, iedereen is wel eens bang of ongelukkig. We hebben alleen afgeleerd om dat te tonen naar anderen. Stel je iemand de vraag: “hoe gaat het met je?” dan is de standaard reactie “goed”. Dat is heus niet altijd waar. We liegen hierover naar anderen, omdat we geen zin hebben in zielige verhalen, maar ook omdat we niet altijd eerlijk zijn naar onszelf.
Jouw ervaring met sorry voor huilen
Nu begrijp je waarom sorry zeggen als je gaat huilen niet nodig is. Je mag je emoties gewoon toelaten, het is zelfs beter voor je.
Nu ben ik benieuwd, wanneer heb jij voor het laatst gehuild? Heb je jezelf ervoor verontschuldigd, of was het een welkome ontlading?
Heb je hulp nodig, of wil je hier verder over praten, plan een gratis spar-gesprek.