top of page

Ga jij met tegenzin naar je werk? Waarom zou je geen nieuwe baan zoeken

Ik zie veel mensen die niet blij zijn met hun baan en zelfs met tegenzin naar werk gaan. Ze weten niet hoe ze dat zouden kunnen veranderen. Ze willen niet meer wat ze hebben, maar durven ook niet een nieuwe baan te zoeken.

Geldt dat voor jou ook? Lees dan verder.

Met tegenzin naar werk? zoek loopbaanbegeleiding en ga een nieuwe baan zoeken

Zonder tegenzin

Ik zag van de week Fotograaf William Rutten op televisie. Ik heb ooit gelezen over zijn vader die 35 jaar geleden omkwam bij een auto-ongeluk en hoe William hierdoor het besluit nam om te gaan doen waar zijn hart lag: fotografie. Omdat het leven dus zo voorbij kan zijn. En zo gaat hij elke dag aan het werk en geniet er met volle teugen van, terwijl hij zoveel mensen om zich heen ziet die elke dag met tegenzin naar hun werk gaan. Net als ik.

Het bracht me bij het onderwerp van dit blog: Het belang van doen wat je leuk vindt.


Waarom een nieuwe baan zoeken tegenzin oproept

Fijn werken is belangrijk, omdat je een groot deel van je tijd en je leven daar mee bezig bent. Met volle teugen genieten van wat je doet, in plaats van met tegenzin naar je werk gaan, maakt het makkelijker. Natuurlijk moet er brood op de plank komen en wil je een leuk salaris verdienen om in je mooie huis te kunnen wonen en leuke dingen te ondernemen, maar is dat het waard om met lood in je schoenen naar je werk te gaan?

Misschien vraag je jezelf ook wel eens af waarom je toch elke dag weer aan het werk gaat.

Ik geef je 7 oorzaken en benoem daarbij een tegengeluid, om je bewust te maken van jouw situatie en je te laten zien dat je een keuze hebt. Een nieuwe baan zoeken is ook een optie.


Oorzaken waarom een nieuwe baan zoeken niet vanzelfsprekend is

  1. Je voelt je verantwoordelijk voor het werk dat je doet Iemand moet het doen, denk je misschien. Dat is een mooie gedachte, maar ten koste van wat? Jouw gezondheid, jouw plezier in het leven, jouw energie? Dit klinkt vaak door in het antwoord van mensen als ik ze vraag, waarom ze met tegenzin blijven doen wat ze doen. Verantwoordelijkheid voor je werk en anderen is mooi, maar je bent ook verantwoordelijk voor jouw eigen geluk en dat doe je nu te kort. Als je je daar nu bewust van wordt, vraag jezelf dan af wat jij nodig hebt om voor jezelf te kiezen.

  2. Je bent een contract aangegaan Beloofd is beloofd, zeg je dan. Ik ben een contract aangegaan en dus moet ik dat afmaken. Daar is op zich niets mis mee, maar het is niet verplicht. Ook een contract kun je opzeggen als het niet meer bij je past, of je een andere baan hebt gevonden. Voel je dus niet verplicht het uit te dienen, tussentijdse beëindiging gebeurt meer dan je denkt.

  3. Je wil je collega’s niet in de steek laten Ook een reden die ik vaak hoor. Collega’s zijn belangrijk en het is mooi dat je zoveel voor ze over hebt, maar ook hierbij moet het niet ten koste gaan van jou. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gevoel en geluk. Jij moet goed voor jezelf zorgen, net als jouw collega’s dat doen voor zichzelf. Je wilt ze niet belasten met meer werkdruk als jij weggaat, of opzadelen met problemen, maar ook collega’s komen en gaan.

  4. Het verdient goed Als je een baan hebt die goed verdient, wil je die niet zomaar verliezen. Misschien kun je ergens anders niet ditzelfde salaris verdienen, waardoor je hier wil blijven werken. Dat is oké en uiteraard jouw keuze. Wordt je bewust van de opbrengst die deze baan jou geeft en weeg dat af tegen de prijs die je hier voor betaalt. Als je dit in beeld brengt een je de juiste keuze maken voor jou.

  5. Je hebt veel vrijheid Vrijheid in je werk is veel waard. Geen zeurende baas, je eigen tijd indelen, je eigen tempo bepalen, dat zijn waardevolle dingen. Maar is het wel echte vrijheid, als je zoveel tegenzin ervaart? Waar wringt het? Wat geeft jou dan die tegenzin? Misschien verveel je je, of is de werkinhoud te licht of juist te zwaar.

  6. Je kunt niks anders Dat is een overtuiging die 99 van de 100 keer niet klopt. Jij hebt kwaliteiten, competenties en zit vol werk- en levenservaring die je ook in andere functies en werkomgevingen kunt inzetten. Je zult alleen misschien naar andere manieren moeten zoeken om die baan te vinden dan solliciteren op een vacature met functie-eisen waar je niet aan voldoet, op papier.

  7. Je weet wat je hebt De keuze voor veiligheid, je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. Dat is waar, maar als je echt met tegenzin naar je werk gaat, zal het bij een andere baan toch al gauw beter zijn? Bedenk wat het je oplevert door dit beperkte risico aan te gaan. Weer werkplezier, weer energie als je thuis komt en bevalt het niet, dan maak je weer een andere keuze.

met tegenzin naar je werk gaan is het niet waard. Zoek loopbaanbegeleiding en ga kijken of een nieuwe baan zoeken de oplossing is

Wat is jouw oorzaak van geen nieuwe baan zoeken?

Zoals je leest, kunnen er meerdere oorzaken zijn waarom jij de stap naar een nieuwe baan zoeken niet maakt. Welke oorzaak/ oorzaken spelen er bij jou?


Ik zet ze nog even op een rij:

  1. Je voelt je verantwoordelijk voor het werk dat je doet

  2. Je bent een contract aangegaan

  3. Je wil je collega’s niet in de steek laten

  4. Het verdient goed

  5. Je hebt veel vrijheid

  6. Je kunt niks anders

  7. Je weet wat je hebt

Wat er ook bij je aan de hand is, ik hoop dat je door dit blog bewust bent geworden van dat jij een keuze hebt om hier iets aan te doen.


Wil jij dit niet alleen doen, boek dan een gratis spar-gesprek. Ik kan je dan informeren over de mogelijkheden van loopbaan coaching tot het programma Baanbreker van Het is netwerken.

werkgeluk coach Marjolijn van Noord doet ook loopbaanbegeleiding. Ga jij met tegenzin naar werk, het kan tijd zijn om een nieuwe baan te zoeken




Mocht je iemand kennen waarvoor dit blog interessant zou kunnen zijn, deel vooral. Als je mij daarin tagt, een cc stuurt of mij de naam doorgeeft, stuur ik jou een leuk bedankje.


17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page