top of page

Twijfelen aan jezelf is normaal, zeven tips voor meer zelfvertrouwen

Zelfs de sterkste mens twijfelt wel eens. Het hoort bij mens zijn.

Je komt niets te kort, alles wat je nodig hebt, zit in je

- voorpositiviteit


Ik deel dit met jou vandaag, om je een hart onder de riem te steken als de twijfel bij jou eens toeslaat. Om je te laten weten dat het geen teken is van verkeerd bezig zijn, maar van groei.

Ik heb zeven tips hoe je kunt omgaan met twijfelen aan jezelf en meer zelfvertrouwen kunt krijgen.


Twijfelen aan jezelf is normaal. ik heb tips voor meer zelfvertrouwen in dit blog. werkgelukmenu.ml

Twijfelen aan jezelf, ik doe het ook

Ik ben begonnen met het vormgeven van een voorstelling over werkgeluk. Dat is een grote wens van mij om die te maken en bij organisaties en in theaters te gaan spelen. Ik deelde hier zelfs al over op Social Media, terwijl ik nog niet weet of het allemaal wel gaat lukken. Spannend, maar met het doel om hulp te krijgen en mensen te betrekken bij mijn plan.


Hoewel ik vol vertrouwen dit proces inga en het ook al dingen heeft opgeleverd, sloeg ook afgelopen week regelmatig de twijfel toe.

Ben ik wel goed bezig? Kan ik dit wel? Past dit wel in mijn agenda? Is het wel leuk genoeg? Heb ik het wel helemaal goed gedaan? Heb ik wel ruimte om dit te ontwikkelen?

Twijfelen aan jezelf is normaal. werkgeluk de voorstelling brengt mij aan het twijfelen werkgelukmenu.nl

Kortom, alle twijfels die er nu eenmaal ook bij horen als je aan de slag gaat met een nieuw project. Want ja, ook een Werkgeluk-expert heeft momenten waarop het werkgeluk ver te zoeken is. Momenten waarop het even niet loopt en ik denk “Hoe dan?”. Niet leuk, maar wel normaal.


Zoals ik al schreef; Het is geen teken van verkeerd bezig zijn, maar van groei. Het wil niet zeggen dat je dit niet kan. Je brein houdt je namelijk graag veilig. Nieuwe dingen, spannende situaties of veranderingen ziet je brein als gevaar. En dus kan twijfel toeslaan, in de hoop dat je dan weer gaat doen wat je altijd deed. Als je deze twijfel gaat zien als slechts een signaal van je brein en het je niet laat overnemen, kun je zelf kiezen. Het is aan jou om de keuze te maken; kies je voor twijfelen aan jezelf, of gaan twijfel en vertrouwen hand in hand?


Zeven tips om twijfel en vertrouwen hand in hand te laten gaan

Als je de twijfel je niet wil laten belemmeren om nieuwe dingen te doen, kun je de volgende tips toepassen. Ze hebben mij geholpen om vanuit vertrouwen verder te ontwikkelen, zonder mijn twijfels volledig de kop in te drukken.

Twijfelen aan jezelf houd je namelijk ook scherp.

twijfelen aan jezelf is een signaal. Laat twijfel en zelfvertrouwen hand in hand gaan. werkgelukmenu.nl

Tip 1 bij twijfelen aan jezelf

Sta even stil bij wat je voelt en adem. Oordeel niet over de situatie, maar kom even in het hier en nu.


Tip 2 bij twijfelen aan jezelf

Bedenk dit is normaal bij groei en verandering. Die gedachte alleen al kan je het vertrouwen geven dat het er bij hoort en je er mee om kunt gaan.


Tip 3 bij twijfelen aan jezelf

Geef de twijfel even de ruimte en luister naar wat het je te vertellen heeft, laat het even zijn en ga dan door.


Tip 4 bij twijfelen aan jezelf

Stel jezelf de volgende vraag; Is het reëel wat mij doet twijfelen? Zo ja, los het op door meer informatie en kennis te verzamelen. Zo nee, zie het als signaal en ga met vertrouwen verder.


Tip 5 bij twijfelen aan jezelf

Zoek steun bij iemand en vertel je verhaal aan een vriend, collega of je partner. Het delen en uitleggen van je situatie kan heel verhelderend werken voor jezelf.


Tip 6 bij twijfelen aan jezelf

Het is niet in beton gegoten. Je mag van mening en richting veranderen gaandeweg het proces. Gun jezelf de ruimte voor deze wijziging.


Tip 7 bij twijfelen aan jezelf

Oefening baart kunst. Gun jezelf tijd om je vertrouwen dat je de situatie of het project aan kan te laten groeien. Zet deze naast de twijfel.


Met deze zeven tips kunnen twijfel en vertrouwen hand in hand gaan en kun jij nieuwe stappen maken. Heb je het gevoel dat het twijfelen aan jezelf blijft overheersen en weet je niet goed waarom? Dan kan een coaching sessie behulpzaam zijn om dit te onderzoeken en de oorzaak op te lossen.


Twijfelen aan jezelf, het komt goed

Afgelopen tijd heb ik weer ervaren hoe dit proces van persoonlijke ontwikkeling voelt. Vooral tip 5 steun zoeken, heeft mij geholpen om de boel weer in perspectief te zien. En gelukkig maar, want Werkgeluk, de voorstelling is een mooi project, waar ik al mijn kennis, creativiteit en kwaliteiten in kwijt kan. Het biedt inspiratie voor mensen om aan de slag te gaan met hun werkgeluk en werkgevers de kans om op een ludieke en laagdrempelige manier ziekteverzuim te voorkomen en blije en productieve medewerkers te houden.

Dat gun ik iedereen, jou ook. Vandaar dat ik doe wat ik doe.

Wil je jouw twijfel onderzoeken in een coachgesprek?

Of wil je meer weten over Werkgeluk, de voorstelling?

Plan een gratis spar-gesprek en we praten samen verder.

Werkgelukcoach Marjolijn van Noord twijfelt ook wel eens aan zichzelf. werkgelukmenu,nl


34 weergaven0 opmerkingen
bottom of page