top of page

Het verhaal achter ziekteverzuim ontdekken in vijf ziek quotes

Deel 4 van een reeks van 5 blogs over ziekteverzuim en werkgeluk


In mijn functie als HR adviseur was mijn taak om binnen de organisaties waar ik werkte een bijdrage te leveren aan het verlagen van verzuim. In de praktijk betekende dit echter dat ik niet met mensen bezig was, maar met cijfers en beleidsstukken.

Dat is alleen niet waar het bij ziekteverzuim werkelijk om gaat. Het draait om mensen en hun persoonlijke verhaal, hun eigen ziek quote.

In een reeks van 5 blogs over dit onderwerp wil ik het hebben over cruciale factoren bij ziekteverzuim, de spelers in een verzuimproces en hoe het actief bevorderen van werkgeluk een krachtig instrument kan zijn om ziekteverzuim te voorkomen en te verkorten. (Terug lezen: deel 3)

In dit vierde deel leg ik uit waarom het zo belangrijk is om het verhaal achter de persoon en zijn of haar verzuim te kennen en hoe je daarmee grip krijgt op ziekteverzuim in je organisatie.


Het verhaal achter verzuim ontdekken is belangrijk voor werkgeluk. doe het via ziek quotes

Het verhaal achter ziekteverzuim in vijf ziek quotes

De verschillende spelers bij ziekteverzuim en re-integratie kunnen in verschillende verhalen belanden. Geen verhaal van medewerkers is hetzelfde en ze kunnen je verbazen. Het is belangrijk om het verhaal achter de persoon en zijn of haar verzuim te kennen en daarmee grip te krijgen op ziekteverzuim in je organisatie.


De inleiding van het verhaal

In mijn functie als HR adviseur was mijn taak om binnen de organisaties waar ik werkte een bijdrage te leveren aan het verlagen van verzuim. In de praktijk betekende dit echter dat ik niet met mensen bezig was, maar met cijfers en beleidsstukken. Dat is alleen niet waar het bij ziekteverzuim werkelijk om gaat. Het draait om mensen en hun persoonlijke verhaal.


Daar kwam ik achter door zelf te maken te krijgen met dreigend verzuim. Ik stond letterlijk op omvallen. Totdat mijn coach op mijn pad kwam en mij hielp om mijn verhaal achter mijn klachten te ontdekken. Van een deel van dat verhaal was ik mezelf niet eens bewust. En dat geldt voor heel veel mensen.


Het belang van dat verhaal achter ziekteverzuim

Met terugwerkende kracht kijk ik naar mijn manier van werken voordat ik het belang van dat verhaal achter verzuim ontdekte. Ik zat op procedures, zat mensen achter de broek, keek naar cijfers als de meldingsfrequentie en de verzuimduur en was voornamelijk bezig met het dossier op orde krijgen voor het UWV. Dat zijn op zich belangrijke zaken, maar je kunt ze niet beïnvloeden van achter je bureau.


Achter de cijfers, achter de procedures en achter de dossiers gaan persoonlijke verhalen schuil. Het draait om mensen. En mensen bereik je door in gesprek te gaan. Medewerkers die ziek zijn willen ook fijn werken en niet ziek thuis zitten, maar iets zit dat in de weg. Dat kunnen fysieke zaken zijn, als een gebroken been of een maagzweer, maar dat is vaak maar bijzaak. Er zit in veel gevallen een verhaal achter met een thema, een ziek quote.


De thema’s van het verhaal

In mijn coachpraktijk ondersteun ik medewerkers in de zorg en het onderwijs bij hun re-integratieproces. Als buitenstaander kijk ik met een andere blik en ontdek ik met de mensen hun verhaal achter het verzuim.

Kijk maar eens naar deze verhalen. Deze ziek quotes staan allemaal voor de verhalen achter verzuim of dreigend verzuim.


Ziek Quote 1: Een 7 is ook voldoende

ziek quotes helpen het verhaal achter ziekteverzuim ontdekken. Een zeven is ook voldoende

Mijn persoonlijke verhaal ging over deze quote. Met mijn perfectionisme, mijn drive om het vooral goed te willen doen, liep ik mezelf volledig voorbij. Je

zult begrijpen dat een 7 voor mij helemaal niet goed voelde. Een 10 was pas goed genoeg.

Ik was jong en ambitieus en dacht dat ik het werk deed wat bij me paste en ik echt wilde. Met mijn coach kwam ik er achter dat dat anders lag. Mijn overtuigingen over hard werken en klaar staan voor anderen, maakte dat ik niet goed voor mezelf zorgde en mezelf onderaan mijn prioriteitenlijstje zette. Door te gaan luisteren naar mijn gevoel en mijn lichaam en aan mezelf te werken, heb ik een burn-out voorkomen.


Ziek Quote 2: Je emotie is niet het probleem, het is jouw weerstand er tegen

het verhaal achter ziekteverzuim ontdekken met ziek quotes. Je emotie is niet het probleem, maar je weerstand er tegen.

Het verhaal van Julia: Burnout. Doordat ze in haar werk als verpleegkundige met zoveel narigheid en problemen van anderen te maken kreeg, had ze onbewust besloten helemaal niet meer te voelen. Zo voelde ze dus ook haar eigen grenzen niet meer en ging daar standaard overheen. Zodra ze zich boos, of verdrietig voelde, stopte ze die gevoelens weg en ging hard aan het werk. Dingen doen om niet te hoeven voelen en denken.

De weg uit de burn-out ging langs weer in contact komen met haar lichaam, te voelen welke fysiologie zich in haar lichaam afspeelde. Emoties toelaten, zowel de negatieve als de positieve. Vervolgens onderzoeken in welke situaties ze haar emoties wegstopte en waar deze gevoelens vandaan kwamen. Stap voor stap kon ze haar werk weer aan en haalde voldoening uit alles wat wel lukte, in plaats van te focussen op wat niet ging.


Ziek Quote 3: Do more of what makes you happy

Het evrhaal achter ziekteverzuim ontdekken met ziek quotes. Doe meer waar je blij van wordt

Het verhaal van Annie; Hart problemen.

Tako Tsubo, ook wel het gebroken hart syndroom. En dat bleek ook wel in de sessies, hoe vaak zij niet teleurgesteld was in de liefde van partners, maar te beginnen met haar ouders. Soms is de naam van een aandoening, zo treffend gekozen… Ook zij werkte zich in de zorg over de kop, want ze had door haar boerenachtergrond al vroeg geleerd dat rust niet mag. Je moet hard werken en altijd klaar staan voor anderen. Stil staan bij wat jou gelukkig en blij maakt, is maar egoïstisch.

Haar herstel begon door meer te doen wat zij zelf wilde en wat goed voor haar voelde. Doen waar ze een goed gevoel van kreeg, doen waar ze blij van werd. Daarnaast leerde zij opnieuw te luisteren naar haar lichaam en niet bang te worden van elke kramp of klopping van haar eigen hart. Van schrikken van elke klopping, ging ze naar voelen dat ze leeft en voor zichzelf mag kiezen.


Ziek Quote 4: Als je teveel moet in je vrije tijd, ben je niet meer vrij in die tijd

Het evrhaal achter ziekteverzuim ontdekken met ziek quotes. Als je te veel moet in je vrije tijd, ben je niet meer vrij in die tijd

Ik denk ook aan een situatie voordat ik verhalen zocht, van Bea: Een leerkracht met knie klachten. Ze moest herstellen na een operatie en daar stond 6 weken voor. Na 6 weken was ze nog verre van hersteld. Had ik toen maar gezocht naar haar verhaal achter haar klachten. Dan was ik er eerder achter gekomen dat haar lichaam haar er letterlijk van weerhield om nog langer haar benen uit haar lijf te lopen, zonder rust te nemen.


Zelfs bij ziekteverzuim wat slechts een fysieke oorzaak lijkt te hebben, speelt er zich een verhaal af op de achtergrond. Zonder de operatie was haar knie niet te genezen geweest. Zonder de coaching en begeleiding was ze wellicht nooit hersteld en had klachten gehouden. De fysieke oorzaak was opgeruimd, de emotionele oorzaak was dan blijven zitten.


Iedereen heeft een verhaal achter verzuim

Elke medewerker die niet kan werken heeft zijn of haar eigen verhaal om te vertellen. Een deel van dat verhaal zullen ze je zo uit de doeken doen, als je er maar met oprechte interesse naar vraagt. Maar een deel van het verhaal kunnen ze je niet vertellen, omdat ze dat zelf niet kennen. Ze zijn zich niet bewust van hun belemmerende thema’s en overtuigingen die maken dat re-integreren niet of langzaam gaat.


Het slot van het verhaal

Het is belangrijk om als leidinggevende of als medewerker op een HR afdeling dit verhaal van een verzuimende medewerker te achterhalen. Dan wordt duidelijk wat re-integratie belemmert of vertraagd en wat er nodig is dit op te lossen.


Ziek Quote 5: Je geest houdt je gevangen, de sleutel zit in je zak (Edith Eger, overleefster van Auschwitz)

Het verhaal achter ziekteverzuim ontdekken met ziek quotes. Je geest houdt je gevangen, de sleutel zit in je zak

Voor mij is dit de kern van ziekteverzuim. Zelfs bij sec medische of fysieke klachten, kunnen overtuigingen gevormd door gebeurtenissen uit het verleden het herstel in de weg zitten. Mijn advies is dan ook, ga met mensen in gesprek. En heb het over meer dan alleen de aanleiding van uitval. Deze aandacht en oprechte interesse in de mens achter de kwaal, zal vaak al voldoende zijn om iemand weer fijn te laten werken. Soms is er meer nodig.


Mijn boodschap aan alle werkgevers, HR mensen en ondernemers met personeel: Ontdek het verhaal achter het verzuim van jouw medewerker. Hen weer meer werkgeluk laten ervaren, kan verzuim voorkomen en verkorten.


Werkgeluk als krachtig instrument

Het proces van verzuim en re-integratie is complex en wil je liever voorkomen. Dat scheelt een hoop tijd en geld.

Laten we het advies van Edith Eger ter harte nemen: "Je geest houdt je gevangen, de sleutel zit in je zak." Dit geldt ook voor ziekteverzuim. Soms zijn het onbewuste overtuigingen en uitdagingen uit het verleden die het herstel in de weg staan. Het voeren van open gesprekken en het tonen van oprechte interesse in de mens achter de ziekte kan vaak al voldoende zijn om medewerkers weer met plezier te laten werken.


Coaching inzetten bij verzuim

Als je vermoedt dat het onbewuste onderliggende verhaal het herstel in de weg zit, kan coaching hierbij helpen. In coaching sessies komen veel mensen er achter dat hun verzuim niet (alleen) gaat over problemen waar ze tegenaan lopen op werkgebied. Het gaat om patronen en overtuigingen die zijn ontstaan in hun leven, dus ook in hun privéleven. Ik doe dat zelf in mijn praktijk met de methode Progressive Mental Alignement.


De kern van werkgeluk en ziekteverzuim

Met dit vierde deel van de reeks heb ik je inzicht willen geven in de verschillende verhalen en ziek quotes die achter de verzuimende medewerker kunnen zitten, waardoor na ziekte weer aan het werk gaan moeilijk is.

Deel 5 zal de praktische tips uit de vier delen overzichtelijk op een rij zetten, zodat jij als teamleider altijd weet waar je op kan letten.

Lees verder in deel 5 van de reeks over werkgeluk en ziekteverzuim.

Werkgeluk en re-integratie coach Marjolijn van Noord helpt jou ziekteverzuim voorkomen en terugdringen

Hulp nodig bij het inzetten van de kracht van werkgeluk tegen ziekteverzuim? Neem contact met me op voor een persoonlijk spar-gesprek en leer hoe je werkgeluk binnen jouw organisatie kunt bevorderen.


45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page