top of page

De leukste lijstjes maken om te doen wat je echt wil

Het nieuwe jaar is in volle gang en ik schreef mijn vorige blog over goede voornemens en hoe je die wel volhoudt. En wat blijkt; er is een grote groep mensen die er helemaal niet van houdt. Begrijpelijk en er zijn ook andere manieren om doelen te stellen of intenties te zetten voor iets dat je echt wil. Bijvoorbeeld door de leukste lijstjes maken.

Rode draad bij al deze manieren is het belang van het opschrijven of in beeld brengen. Dat helpt bij het onthouden, het volhouden en het praktisch en makkelijk voor jezelf maken.


De leukste lijstjes maken om te doen wat je echt wil dat doe je zo. Marjolijn van Noord werkgeluk coach werkgelukmenu

Opschrijven helpt; de leukste lijstjes maken

Ik heb in dat kader 7 verschillende leuke lijstjes om te maken en bij te houden, zodat jij met jouw doelen, plannen en intenties aan de slag kunt op een leuke manier. De leukste lijstjes maken kan je helpen. Kies degene die bij jou past en die jou aanspreekt.

Wat voor lijstjes kun je, naast de bekende to-do lijst opstellen en bijhouden om je te helpen te gaan doen wat jij wil?


De leukste lijstjes maken voor jouw doelen, plannen en intenties


De leukste lijstjes maken 1.      To do lijst

Deze kennen we allemaal wel. Heel nuttig, maar al gauw veel te vol. Afstrepen is heerlijk, maar wat doe je met alles wat nog blijft staan? Het probleem met het stellen van doelen en het maken van to-do lijstjes is dat je gauw uit gaat van wat je denkt dat moet en hoort. In plaats van volledig vanuit jezelf te handelen en vanuit wat jij belangrijk vindt. Het maken van een goede to-do lijst is dus een hele kunst, maar de belangrijkste tips die ik lees zijn: opschrijven, prioriteiten stellen (moet het echt? Moet het vandaag?), grote klussen ophakken in kleine stapjes, tijd ervoor maken en vooral jezelf er op zetten (me-time, pauzes, wat jij echt graag wil doen).


De leukste lijstjes maken 2.      To don’t lijst

De Nederlandse art director Donald Roos maakt ‘The to don’t list‘. Het gaat om denken in termen van; wat doe ik niet meer om tijd en ruimte te maken voor wat je echt wil. Het helpt je focussen op datgene wat je graag wil doen en waar je goed in bent. Je grijpt de kansen die langskomen en bij je sterke punten passen.“Als je zelf niet in een project gelooft, doe het niet.


De vragen die hij zichzelf stelt bij deze lijst maken

Past het project niet bij je expertise, doe het niet.

Als je het zelf niet zou gebruiken, doe het niet.

Heb je er geen tijd voor, doe het niet.

Kun je het niet zelf doen, doe het niet.

Als er geen markt voor is, niet doen.

Is het leuk om te doen, doe het dan wel!”


De leukste lijstjes maken 3.      Niet-meer-doen lijst

Er zijn dingen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn, maar die je toch doet. Een niet-meer-doen lijst helpt je inzichtelijk maken wat deze dingen zijn. Op deze lijst schrijf je alles waar je vandaag nog mee wilt stoppen. Denk aan: snoepen, bingwatchen, scrollen, nagels bijten, roddelen. Maar ook aan: altijd Ja zeggen, jezelf geen prioriteit maken, doen wat je niet leuk vindt,  pleasen.


De leukste lijstjes maken 4.      Tada! lijst

Hier schreef ik eerder al over in mijn blog Lief zijn voor jezelf. Op deze lijst komen de dingen die wel gelukt zijn om te doen. Dit kunnen zowel dingen zijn van je lijstjes als ook onverwachte dingen die toch belangrijk bleken te zijn. Ook hierbij geldt weer, grote en kleine dingen. Behaalde deadlines, gezonde lunch, onverwacht telefoontje, iemand geholpen, etc. Het helpt om je dag of week positief af te sluiten en met een goed gevoel verder te gaan. Ook kun je door dit bij te houden ontdekken wat je energie geeft, of waar je tijd aan op gaat.


De leukste lijstjes maken om nu eindelijk eens echt te gaan doen wat jij wil. kies wat bij jou past Marjolijn van Noord Werkgelukcoach werkgelukmenu

De leukste lijstjes maken 5.      To be lijst

In de Happinez lees ik “maak van je to-do lijst een to-be lijst.” Een to-be lijst gaat over wie je wilt zijn.

Hoe voel ik me?

Welke waarden zijn belangrijk voor mij?

Wie wil ik zijn?

Vind je het lastig om de shift van to-do naar to-be te maken, begin dan eens met een lijst van alles waar jij waarde aan hecht. Dat kan elk gebied omvatten: van mensen, activiteiten en ervaringen tot ethiek, gezondheid, carrière, relaties en vormen van zingeving.

Hoe wil jij je ten opzichte van al deze gebieden opstellen en wat vind je belangrijk?


De leukste lijstjes maken 6.      To feel lijst

Op mijn Flow kaartjes kalender kom ik deze tegen; een to-feel lijst, hoe wil je je komend jaar voelen, in plaats van wat wil je komend jaar doen? En als je dat voor jezelf helder hebt, hoe kun je dat gevoel dan bereiken? En ga die dingen dan doen. Een lijst met inspirerende dingen die je wilt doen. Dingen waar je blij van wordt. Dat kunnen kleine en grote dingen zijn.

Wil je je trots voelen? Maak iets moois.

Wil je je nuttig voelen? Doe iets voor een ander.

Wil je je warm voelen? Steek de haard aan of ga met je rug tegen de verwarming zitten. 


De leukste lijstjes maken 7.      Feel-good lijst

Een variant op de to-feel lijst, maar dan vooral voor kleine geluksmomentjes is de feel-good lijst van Bedrock.nl. Het is een lijst aan dingen die je kunt doen om je instant beter te voelen. Denk aan de kleinste dingen als:

bloemen kopen, knuffelen, wandelen, lezen, muziek luisteren, zingen, mediteren, een quote zoeken, een kaarsje aansteken, tekenen, … Het zijn vaak de kleine geluksmomentjes die je dag – of in elk geval dat moment – heerlijk kunnen maken. Als je de lijst maakt, weet je altijd iets te doen om je snel beter te voelen.


De leukste lijstjes maken om eindelijk te gaan doen wat jij echt wil. ik geef je zeven opties, kies wat bij jou past. Marjolijn van Noord Werkgeluk Coach Werkgelukmenu

Zeven keer de leukste lijstjes maken

Zeven variaties op de to-do lijst, zeven manieren om positief en productief met doelen, plannen en intenties bezig te zijn.

Welke sluit aan bij jou?

Welke wil jij gaan uitproberen?

Welke je ook kiest; schrijf het op! En kijk er nog eens naar als je je verveeld, of niet lekker in je vel zit.


Ik ben benieuwd welk leuk lijstje jij gaat maken. Deel ze gerust onder mijn blog of deze post, dat zou ik leuk vinden.


Wil je met meer aan de slag dan de leukste lijstjes maken, omdat je voelt dat je hulp kunt gebruiken? Plan een gratis spar-gesprek en we bespreken de mogelijkheden.


Marjiolijn van Noord Werkgeluk coach helpt jou de leukste lijstjes maken om te gaan doen wat je echt wil Werkgelukmenu


65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page