top of page

Decemberstress, omgaan met stress in de decembermaand

Nog drie weken tot de kerstvakantie…

Terwijl ik kijk naar mijn volle agenda voor de komende drie weken denk ik hier aan. Even benauwd het me; Trek ik dat? Blijf ik wel gezond? Hou ik dat vol? Herken je dat gevoel?

Decemberstress voel je dan en ik heb tips voor je!

Zo kun jij omgaan met stress in de decembermaand.

Tips bij decemberstress, omgaan met stress in de decembermaand. werkgelukmenu.nl

Mijn eigen ervaring met decemberstress

Zo vaak heb ik al meegemaakt dat ik het net niet redde die kerstvakantie. Dat ik niet meer kon genieten van alle leuke dingen, omdat ik zo moe was of zelfs ziek werd en mijn werk niet kon afmaken. Hoe anders voelt het dit jaar, nu ik eindelijk echt doe wat ik wil.

De komende drie weken staan coachsessies op de planning. Mooie gesprekken heb ik voor de boeg met fijne mensen die ik mag begeleiden in hun proces. Een proces dat soms lijkt op dat van mij, maar vooral uniek is door de persoon die ik spreek. En ja, veel van hen hebben het zwaar deze periode. December is evenals een feestmaand ook een maand van donker en kou, pijnlijke herinneringen, veel verplichtingen en door buffelen tot de vrije dagen.

Is deze decemberstress herkenbaar voor je?

In dit blog geef ik je 7 tips. Zo kun jij omgaan met stress in de decembermaand.


7 tips om de decembermaand goed door te komen

Tip 1 Werk niet meer dan nodig is, plan eerder extra vrije dagen

decemberstress omgaan met stress in de decembermaand doe je door tijd voor rust en ontspanning te nemen, juist als je er geen tijd voor hebt

Je kunt je energie maar een keer uitgeven. Juist in de december maand zijn er allerlei verplichtingen die ook energie kosten en dus heb je tijd nodig om op te laden en bij te komen. Het aannemen van extra diensten of extra klussen om anderen te ontlasten is dan geen goed idee. Je mag ook aan jezelf denken en aan wat jij nodig hebt.Tip 2 Hou je vrije dagen zo leeg mogelijk en plan je weekenden (of andere vrije dagen als je weekend dienst hebt) niet te vol

Op je vrije dagen wil je die dingen doen waar je door de week de tijd niet voor had of die jij graag wil doen. Hoe minder afspraken je hebt ingepland, hoe meer ruimte om per moment te kijken wat jij nodig hebt. Doe de nodige klussen in huis, maar ook: ontspan, lees, rust, knutsel, of wat jou ook maar blij maakt.


Tip 3 Hou ruimte in je agenda tussen afspraken

decemberstress omgaan met stress in de decembermaand doe je door genoeg te ontspannen en tijd voor rust te nemen werkgelukmenu.nl

Er zijn altijd dingen die tussendoor komen en dan voelt het een stuk rustiger als je agenda niet is volgepland. Je kunt lange pauzes inlassen of blokken maken waarin je administratie of kleine taakjes kunt doen. Zo voorkom je dat je aan het eind van de dag nog zoveel moet.Tip 4 Ga op tijd naar bed en neem je telefoon niet mee

Ben je moe, geef er aan toe. Je lichaam geeft je niet voor niets dit signaal. Als je jouw telefoon niet naar de slaapkamer mee neemt, slaap je makkelijker in en slaap je dieper.


Tip 5 Sta bewust stil bij waar je energie van krijgt

Er zijn veel dingen die deze maand energie kosten en je hebt waarschijnlijk al minder energie doordat je moe bent en het koud en donker is. Het is dan extra belangrijk om ook energie te krijgen van dingen die je doet. Bewust stil staan bij waar je energie van krijgt, kan je helpen de juiste keuzes te maken. Kies vooral die taken en klussen uit om te doen en laat je helpen met de andere taken of wissel ze af.


Tip 6 Maak het jezelf gemakkelijk

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als je het druk hebt en veel moet, zoek dan naar opties die jou tijd en moeite besparen. Leg de lat voor jezelf iets lager.

decemberstress omgaan met stress in de decembermaand doe je het beste door het jezelf makkelijk te maken werkgelukmenu.nl

Bijvoorbeeld:

  • Accepteer hulp die je wordt aangeboden

  • Laat de boel een keer de boel

  • Kies voor boodschappen bezorgen in plaats van zelf doen

  • Kies voor standaard kerstkaarten in plaats van zelfgemaakte

  • Kies voor een makkelijke maaltijd, in plaats van een vijf gangen menu


Tip 7 Beperk je verplichtingen, maak keuzes

Heb je veel verplichtingen, bedenk dan vooraf welke je zou kunnen overslaan of zou kunnen aanpassen. Doe vooral die dingen die je wel leuk vindt en zeg nee tegen dingen die alleen energie kosten. Is het voor jou onmogelijk om nee te zeggen tegen een verplichting? Kijk dan hoe je het zo draaglijk mogelijk kunt maken, door bijvoorbeeld eerder naar huis te gaan of een tegenvoorstel te doen over de invulling van de verplichting.

Decemberstress, omgaan met stress in de decembermaand

Ik hoop dat deze tips jou gaan helpen om de decembermaand goed door te komen zonder decemberstress. Uiteraard ben ik benieuwd welke tip jij direct gaat toepassen. Deel alsjeblieft onder mijn blog. Wil je even sparren over een situatie waar je decemberstress van krijgt, dat kan.

Plan via de knop een gratis gesprek in en ik help je decemberstress omgaan met stress in de decembermaand.

werkgeluk coach Marjolijn van Noord helpt jou bij decemberstress, omgaan met stress in de decembermaand


21 weergaven0 opmerkingen
bottom of page