Wat wil jij?
Als je dat een moeilijke vraag vindt, is dit blog voor jou. Lees verder, word je bewust en leer keuzes maken door te beginnen met kleine keuzes die dagelijks voorbij komen.
Wat wil jij?
Ik stel deze vraag in een coachgesprek. Ze kijkt me glazig aan. Daar heeft ze al lang niet meer over nagedacht. Er gebeurt op haar werk zoveel waarbij ze niets te willen heeft, dat ze niet meer bedacht heeft dat ze een eigen wil mag hebben. Zo voelt het voor haar. Er wordt toch niet naar me geluisterd, zegt ze letterlijk. En ik vraag me dan af: wordt er niet naar je geluisterd, of ben je gestopt met jezelf laten horen?
Niet meer weten wat je wil
Ik zie het zo vaak gebeuren bij mensen die ik coach. Ze voelen zich een tijd niet gehoord en nemen dan bewust of onbewust het besluit om maar stil te blijven en zich aan te passen. Tot ze niet meer weten wat ze zelf willen.
Zeg eens eerlijk, hoe zit dat bij jou?
Moeite met keuzes maken
Herken je jezelf in de volgende situaties?
Je weet niet meer wat je wil en je laat je daarom niet horen;
Je moppert naar collega’s over wat er niet goed gaat, maar stapt niet naar je leidinggevende;
Je maakt geen bewuste keuzes meer, maar draait door op de automatische piloot.
In dit blog help ik je graag weer op de weg terug, door je bewust te maken van kleine keuzes die je hebt in je werk. Je kunt deze gebruiken om je eigen wil weer te stimuleren en van de automatische piloot af te stappen.
Keuzestress oplossen met de Cirkels van invloed en betrokkenheid
Niet weten wat je wil, komt doordat je vaak het gevoel hebt dat het niet uitmaakt wat je wil, omdat je geen invloed hebt op de dingen die gebeuren bij je werkgever. Ik wil je daarom dit kort uitleggen. Ken jij deze cirkels al? Het concept is ontworpen door Stephen Covey.
Cirkel van betrokkenheid
Alles waar jij tijd en aandacht aan schenkt, zit in je cirkel van betrokkenheid. In je cirkel van betrokkenheid zit jouw cirkel van invloed. Vanzelfsprekend zitten er dus ook dingen in de buitenste cirkel die je graag zou willen aanpakken, maar waar je geen invloed op hebt.
Cirkel van invloed
In jouw cirkel van Invloed bevindt zich alles waar je wel invloed op uit kunt oefenen. Om jouw cirkel van invloed te laten groeien is het belangrijk om te beseffen hoeveel initiatief je kunt nemen. Initiatief nemen betekent de verantwoordelijkheid nemen om iets te laten gebeuren.
En daar draait het dus om, jij mag initiatief nemen. Jij mag iets willen en keuzes maken.
En daarmee kun je klein beginnen.
Kleine keuzes maken
Ik geef je 10 voorbeelden van keuzes die jij kunt maken op je werk. Sommige keuzes maak je dagelijks opnieuw, andere maak je op het moment dat je weet wat je er mee wil. Ik daag je uit om vooral af te gaan op je eerste gevoel, je eerste ingeving. Die keuze ligt het dichtst bij wat je echt van binnen wil. Geef keuzestress geen kans.
Wil ik koffie of iets anders drinken? Drink wat jouw lichaam nodig heeft.
Wil ik buiten pauze houden of binnen? Doe waar jij meer energie van krijgt.
Wil ik nu tijd maken om mijn collega te helpen, of werk ik eerst mijn to-do-lijstje af? Kies je eerste ingeving, durf een keer nee of juist ja te zeggen.
Wil ik op mijn vrije dag mijn werk-e-mails zien? Je kunt je werkmail van je telefoon halen of de meldingen uit zetten.
Wil ik een extra dienst draaien? Kies je eerste ingeving, durf een keer nee of juist ja te zeggen.
Wil ik meedoen met het negatief praten over anderen? Maak je eigen keuze, je hoeft niet mee te doen, spreek je er tegen uit.
Wil ik in de groeps-app met collega’s? Maak je eigen keuze, je hoeft niet mee te doen. Als het dringend is, weten ze je wel te bereiken.
Wil ik mijn stem laten horen in het werkoverleg? Als je jezelf niet laat horen, verandert er zeker niets.
Wil ik mopperen en zeuren over wat er niet goed gaat, of doe ik er iets aan? Mopperen en zeuren kost veel energie die je beter aan wat anders kunt besteden.
Wil ik hulp vragen? Je hoeft het niet alleen te doen, er is hulp beschikbaar als je er om vraagt.
Het zijn kleine keuzes, maar ze kunnen een groot verschil maken in de invloed die je voelt.
Grote keuzes maken
En als je jouw eigen wil weer hebt gevonden, minder keuzestress hebt en je cirkel van invloed nog verder wil vergroten, ben je misschien ook wel klaar voor de grotere keuzes maken.
Wil ik mijn grenzen aangeven bij collega’s en leidinggevende? Goed voor jezelf zorgen is aangeven wat je wel en niet wil aan anderen.
Wil ik keuzes maken die goed zijn voor mij? Zet jezelf op de eerste plaats, een ander doet het niet voor je.
Wil ik stoppen met het uitvoeren van bepaalde taken? Taken die alleen energie kosten en niet opleveren, kun je misschien aan een ander geven.
Wil ik extra taken op me nemen? Taken die jou energie opleveren, kun je misschien van een ander overnemen.
Wil ik mijn directe collega’s aanspreken op hun gedrag? Bewustwording is de eerste stap naar veranderen. De ander heeft soms een spiegel nodig.
Wil ik een actieve rol in het werkoverleg en de juiste bespreekpunten aandragen? Jij bepaalt je mate van invloed door jezelf te laten horen en er achteraan te gaan als afspraken niet worden nagekomen.
Wil ik de werkdruk bespreekbaar maken op alle niveau’s? Als niemand iets zegt, verandert er ook niets. Vraag collega’s en leidinggevenden om steun.
Wil ik een cursus of opleiding volgen? Als het antwoord ja is, kies iets waar je blij van wordt. Daar krijg je energie van.
Wil ik in een ander team/ op een andere locatie werken? Verandering van spijs doet eten, het kan heel stimulerend zijn. Besef wel dat je jezelf altijd meeneemt en dat het gras groener lijkt dan het is.
Wil ik dit werk blijven doen, ga ik stoppen, of ga ik op zoek naar wat anders? Ga doen waar je blij van wordt en wat bijdraagt aan jouw gezondheid. Geld is belangrijk, maar is niet alles.
Toch nog keuzestress? Volg deze stappen naar keuzes maken
Nu vraag je je misschien af, maar wat als ik het niet weet? Hoe weet ik wat ik wil?
Dan is het in jouw belang om daar achter te komen.
Deze stappen kunnen je helpen:
Stap 1 Ga voelen wat het is dat jij wil en begin met de dingen uit de eerste lijst.
Stap 2 Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt.
Stap 3 Je hoeft niet alles vanaf dag 1 te weten.
Jij mag daar de tijd voor nemen en oefenen.
Stap 4 Vraag hulp!
Van je werkgever, je leidinggevende of personeelszaken, of van jouw eigen omgeving, zoals partner, familie, vrienden en vooral ook van jezelf.
Hulp nodig bij keuzes maken
In dit blog heb ik je op weg geholpen weer controle te nemen over de invloed die jij hebt, stil te staan bij wat jij wil en hier keuzes naar te maken. Ik ben benieuwd Welke keuze ga jij vandaag nog maken?
Wil je hulp bij keuzes maken en een en ander op een rij zetten met mijn hulp? Plan een gratis spar-gesprek in en ik help je graag.