top of page

Wat heb je aan zelfkritiek? Zeven oordelen quotes

Bijgewerkt op: 25 nov. 2023

Heb jij veel oordelen over jezelf?

Hoe streng ben jij voor jezelf?


In dit blog neem ik je mee in het onderwerp oordelen en zelfkritiek aan de hand van 7 quotes. Je kunt leren milder te zijn naar jezelf en anderen.


Ken je dat, dat je iets leest over een onderwerp wat je raakt en dat er dan allerlei andere verhalen en quotes op je af komen die ook passen bij dat thema? Mij overkwam dat vandaag toen ik zat te kijken naar een programma over de verkiezingsuitslagen. Ik betrapte mezelf op het hebben van veel oordelen en merkte op dat iedereen meningen heeft over van alles en nog wat. Zeker in deze tijd veroordelen we elkaar snel. Wel of geen klimaatdoelen, wel of geen migranten, links of rechts zijn en ga zo maar door. We zijn zelfs geneigd mensen daarom buiten te sluiten.


Oordelen over jezelf

Het zette mij aan het denken.

Hoe snel oordeel ik over anderen? Hoe snel (ver)oordeel ik ook mezelf?


En ook dat zie ik veel mensen om mij heen doen, zichzelf veroordelen. Laat deze quotes je helpen milder naar jezelf te zijn.zelfkritiek is ook maar een mening. Stop het oordelen over jezelf door deze zeven oordelen  quotes te bestuderen

Zeven oordelen quotes


Zelfkritiek is ook maar een mening

- onbekend -

Waarom zijn we toch vaak zo onaardig voor onszelf? We leven mee met familie en vrienden, spreken bemoedigende woorden naar hen uit, maar tegen onszelf uiten we vaker kritiek dan complimenten. En we nemen het ook nog eens zeer serieus wat we tegen onszelf zeggen, alsof dat de waarheid is in plaats van ook maar een mening.

Zelfkritiek geeft ons het gevoel van controle. Alsof de uitkomst altijd anders was geweest, als je het anders gedaan had. Je kunt jezelf motiveren met vriendelijkheid en aanmoediging, zoals je dat ook bij anderen doet. En zelfkritiek zien als een mening, die je ook naast je neer kan leggen.


Aangezien regen zowel op de goeden als op de niet-goeden valt, moet je jouw hart niet met oordelen belasten, maar laat je vriendschap gelijkmatig over iedereen regenen

- Boeddha -


Boeddha roept op om niet te oordelen over jezelf en geen zelfkritiek te uiten. Wees lief voor jezelf

Boeddha en andere inspiratoren roepen op om niet te oordelen. Ons brein is er vanuit ons overlevingsmechanisme echter meester in om snel te oordelen om te overleven. Dat is dus een kwaliteit, maar richting onszelf dient het ons niet. Wat heeft het voor nut om jezelf zo streng te benaderen? Je wilt een fout geen tweede keer maken en je wilt er van leren, maar daarvoor is bewustwording van wat je anders had kunnen doen genoeg. Jezelf verwijten maken, blijven piekeren, boos zijn op jezelf, daar kom je niet verder mee. Als je aandacht geeft aan je zelfkritiek en je bewust wordt van de angst die daar achter zit, merk je dat je een keuze hebt en dat zal je al ruimte geven.


Wijsheid ontstaat door je eerste oordeel uit te stellen

- Susan Bögels -

In situaties die niet levensbedreigend zijn, helpt het om je bewust te worden dat er meerdere manieren zijn om naar je eigen gedrag te kijken. Om jezelf werkelijk te ontwikkelen, helpt het om steeds weer met een frisse blik naar jezelf en je omgeving te kijken. Wat was mijn actie?

Wat had ik anders kunnen doen?

Wat wil ik een volgende keer in zo’n situatie doen?

Je kunt dit oefenen en zonder jezelf te veroordelen, de volgende keer een betere keuze maken.


The thing that is really amazing, is giving up on being perfect and beginning the work of becoming yourself

- Anna Quindien -

Perfectie bestaat niet. Jezelf veroordelen als je een fout maakt, heeft dan ook geen enkele zin. Deze quote omschrijft zo mooi wat het alternatief is: Aan het werk om jezelf te worden. Niemand zegt dat het makkelijk is, het is hard werken en oefenen om het oordelen over jezelf af te leren. Je kunt op zoek naar de oorzaken hiervan in je verleden. Maar ander gedrag aanleren zal altijd oefening vergen. Ik ervaar het zelf nu ook, de juiste keuzes voor jezelf maken, gaat met vallen en opstaan.


Elk oordeel heeft zijn nadeel

- Loesje -

Oordelen zeggen ook iets over je emotionele toestand. Hoe je jezelf voelt, bepaalt hoe je oordeelt. Je gaat juist die dingen zien die jou bevestigen in jouw gevoel en je interpreteert je waarneming vanuit die gevoelens. Onderzoek bevestigt dat: Als het regent, hebben we de neiging negatiever te zijn dan als de zon schijnt. Als we angstiger zijn, zoals nu met deze verkiezingsuitslag, oordelen we negatiever.

Hoe vaak zeggen we wel niet tegen onszelf, hoe dom of onhandig iets is, of spreken we een negatief oordeel uit over iets dat wijzelf gemaakt hebben of iets dat we gedaan hebben?

In mijn geval best vaak. Ik ben strenger voor mezelf dan voor anderen en vind iets van mezelf niet snel goed genoeg. Maar wat heeft het voor zin? Het is niet erg lief voor mezelf en het dient me zeker niet. Selfcare gaat over goed voor jezelf zorgen en dat betekent ook mild en lief voor jez.elf zijn. Lees hier meer over in het blog over selfcare/ zelfzorg.


You may have to fight a battle more than once to win it

- Margaret Thatcher -


Margret Thatcher gaf nooit op. niet oordelen over jezelf is een gevecht wat je moet blijven aangaan. Jouw gevecht met jouw eigen zelfkritiek

Steeds opnieuw keuzes maken en steeds opnieuw je oordeel onderzoeken, het is nodig om te leren milder te oordelen. Oefenen, oefenen, oefenen, het gevecht keer op keer opnieuw aangaan om milder te zijn naar anderen en naar jezelf. Zoals ik eerder al schreef, ander gedrag aanleren vergt oefening. Elke dag ’s avonds onderzoeken hoe je het die dag gedaan hebt en wat je een volgende keer beter kan doen.


Het is heel makkelijk om dingen moeilijk te maken, maar veel moeilijker om dingen makkelijk te maken

- Rutger Bregman -

Herken je dat, dat je geneigd bent om dingen eerder ingewikkelder te maken dan simpeler? Ik wel.

Wat als...?

Maar...

En ook nog....

En toen....

En verder...

Hierdoor wordt niet oordelen en het maken van keuzes ook moeilijker. Je kunt blijven piekeren, blijven nadenken en blijven analyseren wat je wel of niet had moeten doen, maar je schiet er niets mee op. Jezelf veroordelen dient je niet, het maakt je ontevreden en ongelukkiger over jezelf. Wat wel helpt? Blijven leren en het een volgende keer anders aanpakken. En dan uiteindelijk blijkt maar weer dat iets veel makkelijker en simpeler was dan je vooraf dacht.


De zelfkritiek quotes op een rij

Dit waren 7 quotes passend bij het thema oordelen


  1. Zelfkritiek is ook maar een mening

  2. Aangezien regen zowel op de goeden als op de niet-goeden valt, moet je jouw hart niet met oordelen belasten, maar laat je vriendschap gelijkmatig over iedereen regenen

  3. Wijsheid ontstaat door je eerste oordeel uit te stellen

  4. The thing that is really amazing, is giving up on being perfect and beginning the work of becoming yourself

  5. Elk oordeel heeft zijn nadeel

  6. You may have to fight a battle more than once to win it

  7. Het is heel makkelijk om dingen moeilijk te maken, maar veel moeilijker om dingen makkelijk te maken

Welke quote hang jij boven je bed om je te helpen minder zelfkritiek te hebben?

Ik hoor het graag van je. Ook als ik je hierbij kan helpen.

werkgelukcoach Marjolijn van Noord helpt jou minder zelfkritiek hebben en minder oordelen over jezelf35 weergaven0 opmerkingen
bottom of page