top of page
Foto van schrijverMarjolijn van Noord

Werkdruk te hoog? Eerste hulp is nabij

Bijgewerkt op: 2 nov. 2023


is je werdruk te hoog? gebruik deze zin als eerste hulp bij werkdruk. Moet ik dit nu doen? door anders te kijken, voelt het ook anders en heb je een praktische tool in handen die je altijd kunt gebruiken

Ervaar jij veel werkdruk op dit moment?


Wil je voldoen aan alle eisen die de organisatie aan je stelt, maar zijn er omstandigheden die dit onmogelijk maken?


Lees dan vooral verder. In dit blog geef ik je een simpele en concrete zin in handen die veel van mijn cliënten helpt bij hun werkdruk.

Afgelopen week sprak ik een cliënte die goed aan de slag is met haar werkgeluk. Zij werkt in de zorg als praktijkverpleegkundige en ik heb in ons eerste gesprek haar deze zin meegegeven. Ik las hem ooit in het boek van Diana Koster; “Perfecte moeders bestaan niet” en vond hem gelijk briljant. Hij geeft zoveel steun, dat ik hem graag en veelvuldig aan cliënten meegeef.

Mijn cliënte vertelde enthousiast hoe de zin haar geholpen had en het onderwerp voor dit blog was geboren. Ik wil deze tool beschikbaar maken voor iedereen die aan de slag is met werkdruk en werkgeluk. Ook voor jou.


De zin die jouw werkdruk direct kan veranderen als deze te hoog is

De zin die jouw werkdruk direct kan veranderen is: Moet ik dit nu doen?

Schrijf deze zin voor jezelf op, vijf keer onder elkaar en onderstreep steeds een ander woord:

MOET ik dit nu doen?

Moet IK dit nu doen?

Moet ik DIT nu doen?

Moet ik dit NU doen?

Moet ik dit nu DOEN?


Elke zin geeft je een nieuwe kijk op jouw werkdruk. Ik zal het uitleggen.


1. MOET ik dit nu doen

Heb je vaak last van alles maar moeten? Dan voel je geen keuze om dingen niet te doen. Besef je hebt altijd een keuze, al kunnen daar consequenties aan zitten.

Als je niet naar een vergadering gaat, kun je meer cliënten zien. Het gevolg kan zijn dat je informatie mist of je leidinggevende geïrriteerd raakt.

Als je niet al je e-mails direct beantwoordt, kun je ’s ochtends geconcentreerd werken aan je presentatie. Het gevolg kan zijn dat mensen je gaan bellen waar hun antwoord blijft, maar ook dat ze zelf een antwoord gaan zoeken op hun vraag.

Als je niet naar een verjaardag gaat ‘s avonds, kun je jouw boek uitlezen. Het gevolg kan zijn dat de jarige teleurgesteld is en je vrienden je missen.

Als je niet de was doet in het weekend, kun je gaan wandelen. Het gevolg kan zijn dat je maandag je favoriete kleren niet aan kan.

Je ziet als je er even bij stil staat, verandert het woord “moet” in “wil” en heb je altijd een keuze. Dat voelt heel anders bij een werkdruk die te hoog is.


2. Moet IK dit nu doen

Vind je dat je alles zelf moet doen? Neem de eerst volgende keer dat je dat zo voelt de situatie eens onder de loep.

Misschien is het jouw verantwoordelijkheid wel niet, maar is het een gewoonte geworden dat jij dit altijd doet. Je bent ooit de eigenaar geworden van andermans probleem. Je kunt die verantwoordelijkheid terugleggen waar hij hoort.

Ook als het wel jouw verantwoordelijkheid is, hoef je niet alles zelf te doen. Misschien kan iemand anders je helpen. Het helpen van anderen geeft jou altijd een goed gevoel, dat kan voor de ander ook zo zijn. Om hulp vragen, is soms moeilijk, maar het levert wel wat op.


3. Moet ik DIT nu doen

Je kunt je tijd maar een keer besteden. Dat doe je het liefst met dingen die echt belangrijk voor je zijn of jou een goed gevoel geven. Is dat dit? We besteden veel tijd aan dingen die voorbij komen, zonder dat we het plannen. Denk aan je telefoon, een appje dat binnenkomt, e-mail, een collega die onverwacht langs komt, spullen opruimen die rondslingeren, etc. Zo kun je druk zijn met doen en toch veel tijd verspillen. Ook alles tegelijk doen helpt niet. Multitasking blijkt uit onderzoek niet effectief. Beter kun je je concentreren op een ding tegelijk.


4. Moet ik dit NU doen

Is het dringend of belangrijk om dit nu te doen?

Ook het tijdstip waarop we dingen doen, speelt een rol als jouw werkdruk te hoog is. We denken er vaak niet over na, maar doen dingen als ze zich aandienen. Dat hoeft niet, het kan ook wachten, omdat andere dingen meer prioriteit hebben. Je kunt jezelf tegen veel van deze dingen beschermen:

• Zet de meldingen op je telefoon uit, zodat je niet onderbroken wordt door een geluid;

• Leg je telefoon weg bij dingen die veel concentratie nodig hebben;

• Haal je werk-mail van je telefoon af en doe dit alleen op je computer;

• Laat pakketjes bij een ophaalpunt bezorgen, dan haal je ze op als jij dat wil;

• Zeg tegen collega’s met een vraag, ik kom er later (eind van de middag, morgen, volgende week) op terug. Vaak lossen zaken vanzelf op en komen mensen zelf in actie.


5. Moet ik dit nu DOEN

Kun je ook proberen het even niet te doen? Als je het even laat, kijk eens wat er dan gebeurd. Zoals ik net al schreef, sommige problemen en vragen lossen zich vanzelf op door tijd en acties van andere mensen. Door zelf even niets te doen, geef je anderen de kans iets op te pakken. Die hebben vaak even tijd nodig om te zien wat moet gebeuren en dan is het zonde als jij daar jouw energie aan hebt besteed.

Daarnaast heb je ook rust nodig en oplaadtijd. Stil staan en niets doen helpt om lichaam en geest tot rust te brengen en weer energie te krijgen. Plan in je agenda tijd voor jezelf, waarin je niets hoeft. Bij voorkeur wekelijks, maar zeker een keer per maand.

Mijn werkdruk is niet meer te hoog sinds ik de juiste keuzes maak voor mij. Deze tool gaat jou daar heel goed bij helpen

Werkdruk te hoog? Nu niet meer

Ik heb je met dit blog een tool in handen gegeven die jou direct kan helpen om jouw werkdruk te veranderen. Ik hoop dat je er net zoveel aan hebt als mijn cliënten met een werkdruk die te hoog was. Zet de zinnen op jouw bureau , of hang ze op in het kantoor of personeelsruimte als dagelijkse reminder.




Meer weten over werkgeluk?

Ben je leidinggevende en wil je aandacht besteden aan werkgeluk? Download dan de gratis amuse, mijn e-book De 5 basis ingredienten van werkgeluk

Ben je voor jezelf op zoek naar meer werkgeluk? Download dan mijn gratis e-book De 5 basis ingredienten voor jouw werkgeluk


128 weergaven2 opmerkingen
bottom of page