top of page

Lezen is leuk! 9 Boekenweek leestips die jou helpen fijn te werken en te leven

Bijgewerkt op: 17 mrt.

Hoera het is Boekenweek!

Een heerlijke week, waarin je jezelf mag toestaan, uitdagen of aanmoedigen om meer te lezen en daarvan te genieten. Van lezen word je blij en met deze 9 tips is lezen niet alleen leuk, maar helpt het je ook om fijn te werken en te leven. Ik help je kiezen.


Boekenweek leestips van werkgeluk coach Marjolijn van Noord van het werkgelukmenu

Lezen draagt bij aan jouw geluk

Lezen is ontspanning. Lezen leidt daarnaast op een hele directe manier tot geluk. Lezen biedt namelijk positieve ervaringen. Mensen lezen voor hun plezier, maar door het specifieke fenomeen van gegrepen worden door een verhaal, draagt lezen ook bij aan vaardigheden die verband houden met een gelukkiger leven. (bron: Blueyard)

Lezen over werkgeluk gerelateerde onderwerpen kan dus echt bijdragen aan jouw werkgeluk.

Daarom deel ik graag mijn Boekenweek leestips met jou.


Boekenweek leestips, Lezen is leuk

Lezen is leuk en mag ook vooral ontspannend zijn. Daarom heb ik voor mijn 9 Boekenweek leestips gekozen voor boeken waar je blij van wordt, die makkelijk te lezen zijn en waar je wat van opsteekt voor jouw eigen fijne leven.

Boekenweek leestips van de werkgeluk coach van het werkgelukmenu

Het zijn negen tips, voor elke dag van de


Boekenweek één, verdeeld in drie categorieën:

1.      Zelfzorg; een van de belangrijkste ingrediënten voor (werk)geluk;

2.      Praktisch; tips en oefeningen die je direct kunt toepassen;

3.      Inspiratie; boeken met mooie woorden en beelden.


3 Boekenweek leestips Zelfzorg

Boekenweek leestips om je te leren beter voor jezelf te zorgen en los te laten dat dat egoïstisch zou zijn.


De kracht van zelfcompassie lees je in dit boek. Zelfcompassie houdt in dat je jezelf steunt op moeilijke momenten en aardig voor jezelf bent. Juist op moeilijke momenten kun je wel wat vriendelijkheid en bemoediging gebruiken. Marlou Kleve neemt je stap voor stap mee in het onderwerp en geeft veel tips en oefeningen. In het hoofdstuk over werk schrijft ze over “van hard werken, naar werken vanuit je hart”. Een slogan die ik omarm en vaak gebruik in posts en op mijn website.


Enkele tips uit het boek:

·        Neem korte pauzes, waarin je even stilstaat bij hoe het met je is

·        Doe één ding tegelijk en schakel afleiding zoveel mogelijk uit

·        Spreek je uit en creëer hiermee ruimte bij jezelf en begrip van de ander

·        Neem een zelfcompassiepauze en wees betrokken, begripvol en liefdevol naar jezelf. Pas op met zelfkritiek.

 

Tegendraadse lessen over werk en het goede leven krijg je in dit boek. Wat dacht je van: wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn. Of: durf onaf te zijn. Prachtig toch? In het boek lees je wat ze hier mee bedoelt en wat je er mee kan. Deze twee lessen vond ik enorm inspirerend en duidelijk.

Boekenweek leestips over zelfzorg. De kracht van rust en werkgeluk in de praktijk werkgeluk coach

Mirjam van der Vegt schrijft: Waarom willen we zoveel doen? Simpelweg omdat we er liever toe willen doen dan ertoe willen zijn. Niets is zo ondraaglijk voor de mens als volledige rust.

Toch weten we wel dat rust noodzakelijk is. Pauzes, niets doen, slaap, allemaal vormen van rust. Broodnodig om ons lichaam en onze geest te laten herstellen en heropbouwen.

Gezond rusten omschrijft ze als volgt: Rusten is de verbinding aangaan met jezelf, de ander en het grote geheel waar jij deel van uit maakt. Werken en rusten horen bij elkaar. We hebben rust nodig om vitaal te blijven. Ik schreef er eerder een blog over.


Dit boek over zelfzorg is niet zo praktisch als de andere twee, maar wel heel bijzonder. Het gaat over de kracht van zorgzaamheid. De Tibetaanse lama Tarthang Tulku neemt ons mee op ontdekkingsreis naar de diepere betekenis van deze woorden. Zelfzorg is doen wat goed voelt voor jou. Dat klinkt simpeler dan het is, want dat vraagt ook veel om nee zeggen tegen anderen. Daarnaast betekent wat goed voelt voor jou, ook geen negatieve gedachten over jezelf hebben. En die ontstaan al voor je er erg in hebt. Elke dag blijf je hierin leren en oefenen, heb ik gemerkt.


Zijn advies aan ons:

Wat er ook gebeurt, wees geen bedrieger van jezelf. Ruil jouw geluk niet in voor angst, wrok, verslaving en eenzaamheid. Beloof jezelf om vanaf nu je uiterste best te doen om goed voor jezelf te zorgen. Zorg voor jouw lichaam en geest, jouw emoties en beleving. Zeg: Vanaf nu zal ik het beste maken van mijn weg.


3 Boekenweek leestips Praktisch

Boekenweek leestips met praktische tips en adviezen die je direct kan toepassen in je dagelijks leven. Eyeopeners, rake zinnen en mooie wijsheden.


Werk. Wat verwachten we er allemaal wel niet van? Zo begint dit kleine boekje over omdenken op het werk. We hebben hoge verwachtingen van wat werk ons moet brengen. En er is ook een realiteit rond werk. Een realiteit die nogal eens in schril contrast staat met die verwachtingen. En dan heb je dus een probleem; als de verwachtingen niet overeenkomen met de realiteit. Moeten we dan de verwachtingen aanpassen of de realiteit?


Berthold Gunster is de bedenker van omdenken en een meester om je anders naar dingen te laten kijken dan je gewend bent. In dit boek laat hij je anders kijken naar werk.

Praktisch, humoristisch en met interessante quotes:

“Het lijkt alsof we op ons werk onze persoonlijkheid als een jas aan de kapstok hangen.”

Dit vind ik de meest intrigerende. Alsof we niet onszelf mogen zijn op ons werk, maar een rol moeten spelen. Ik doe daar niet aan mee en zie in mijn praktijk dat mensen die een rol spelen op hun werk het op een gegeven moment altijd moeilijk krijgen.

 

Leo Bormans is Ambassadeur van Geluk en heeft hier vele boeken over geschreven. Ik heb gekozen voor een praktisch en handzaam boekje met tips om elke dag aan je eigen weg naar geluk te kunnen bouwen. Geschreven in een taal die iedereen begrijpt, deelt hij zijn kennis en geeft vragen en opdrachten. Zelf ervaren welke wegen jou naar geluk brengen door elke dag een opdracht te doen.


Een weg is bijvoorbeeld: Open jezelf.

Wie zich afsluit voor andere mensen en nieuwe ideeën, wordt niet gelukkig. Durf nieuwe dingen te doen. Praat met anderen, ook over jouw gevoelens. Volg een cursus of opleiding. Doe liever een deur open, dan een deur dicht.

Een praktische opdracht die Leo Bormans daarbij geeft is: Nodig eens iemand uit die dat niet verwacht. Zo kan je de weg direct in de praktijk brengen en zien wat het jou geeft.

 

Boekenweek leestips Werkgeluk coach Marjolijn van Noord leest de corporate yogi voor mentale balans op het werk

Dit boek ben ik nu aan het lezen, omdat ik graag aan Yoga doe en de titel mij enorm intrigeerde. De onder titel is: 10 principes voor mentale balans in je werk.

Op de achterkant van het boek staat: Gebruik de eeuwenoude wijsheden uit de yoga en verhoog met concrete acties, en zonder matje, je eigen werkgeluk.

Ik ben een groot voorstander van meer werkgeluk en van praktisch, dus dit spreekt mij erg aan. Al in het begin van het boek lees ik zoveel wat ik herken van de cliënten die ik coach. Zo worden in het boek vijf oorzaken van lijden besproken, waar mijn cliënten ook mee te maken hebben. Niet goed weten wie ze zijn, zich anders voordoen dan ze zijn, verlangen naar meer, moeite hebben met onprettige situaties en angst voor de dood. Ze passeren met regelmaat in de coach gesprekken.


Ook in dit boek wordt het belang van compassie, eerlijkheid, kwetsbaarheid en zelfzorg benadrukt.

Een interessant boek waar ik gauw weer verder in ga lezen. Alle vijf ingrediënten van werkgeluk vind ik er in terug. Bijzonder.


3 Boekenweek leestips Inspiratie

Tenslotte 3 Boekenweek leestips om in te verdwalen, te ontspannen en je te inspireren. Easy reading boeken voor het weekend of voor het slapen.


Het mooist geïllustreerde boekje uit deze serie van 9 Boekenweek leestips door de tekeningen van Charlotte Dematons. Een boekje vol mooie gedichtjes voor volwassenen en kinderen die je aan het dromen en mijmeren brengen. Een boekje om zomaar even tussendoor te pakken en te bekijken en waar ik elke keer weer nieuwe inspiratie uit haal.


Mijn favoriet van dit moment:

Blij

Ik denk wel eens iets wat niemand nog dacht

En soms ben ik blij als niemand lacht

Ik heb wel eens iets wat niemand had

Nu ben ik iets kwijt, maar ik weet niet wat

Is het een kluts of zijn het mijn kladden

Zijn het mijn lurven of mijn smiezen

Ik zoek er niet naar, want wat ik al kwijt ben, kan ik nooit meer verliezen.

 

Wat een prachtig boek voor op je nachtkastje! Niet om achter elkaar uit te lezen, maar om open te slaan als je bemoedigende woorden wil lezen. Als je steun nodig hebt en het even niemand kan of wil vragen. Als je iets wil lezen dat je aan het voelen en denken zet.

Eenvoudige, heldere reflecties en gedichten inspireren om vanuit  meer zelfliefde te leven. Vertaald door Susan Smit in prachtige Nederlandse woorden.


Mijn favoriet van dit moment:

De genezer waar je naar op zoek bent geweest

Is je eigen moed om jezelf volledig te kennen en lief te hebben


Of deze:

Het lichaam weet wat het nodig heeft

Luister er naar

Niet naar de hunkeringen van de geest, maar naar de behoeften van het lichaam

Laat het je leiden naar welzijn

 

Mijn lieve muzikale coach collega Angeline schreef een boek vol sprookjes voor iedereen. Verhalen zijn zo krachtig om van te leren en ons te laten inspireren. Wij kunnen de held zijn van ons eigen verhaal, door te lezen hoe anderen dat ook hebben gedaan.

Deze sprookjes gaan over verschillende thema’s en zijn herkenbaar voor iedereen. Als kind was ik al dol op sprookjes en door dit boek werd ik daar weer aan herinnerd.


Mijn favoriet van dit moment is Het Engeltje dat uit de hemel viel. Een ooievaar neemt het engeltje onder zijn hoede en brengt het bij een gezin dat graag een kindje wil.Veel leesplezier met deze Boekenweek leestips

Boekenweek leestips voor meer werkgeluk en fijn werken en leven. 9 boeken aangeraden door Werkgeluk coach

Dat waren mijn negen Boekenweek leestips om jou aan het lezen te brengen. Ik hoop dat er wat voor je bij zit en dat je in het lezen ontspanning en inspiratie vindt.


Steun jouw favoriete boekhandel in de Boekenweek

Heb je interesse in deze boeken en wil je ze kopen? Steun dan bij voorkeur jouw eigen favoriete boekhandel of die van mij, de geweldige Boekhandel Stevens, en ga lekker rondneuzen. Bestel ze daar of klik op de boektitels.

 

60 weergaven0 opmerkingen
bottom of page