top of page

Zwijgen is zilver, spreken over werkgeluk is goud

Bijgewerkt op: 2 nov. 2023


Spreken over werkgeluk Marjolijn van Noord werkgelukcoach

Ik sta in een ruimte van de naschoolse opvang. Om mij heen zie ik kindertekeningen, er ligt speelgoed in de hoeken en ik hoor veel verschillende stemmen om mij heen, druk pratend. Het is 18.45 uur en ik probeer een ruimte vol dames stil te krijgen om te spreken over werkgeluk. Dat is geen makkelijke opdracht, want ze zitten gezellig met elkaar aan drie tafels te kletsen en de koekjes gaan rond.


Hoe ga ik dit doen?


We gaan spreken over werkgeluk vanavond en zo te zien hebben ze het gezellig met elkaar.

In het voorgesprek heb ik met de twee leidinggevenden gesproken over de werkdruk, het gevoel van “moeten” en of de medewerkers de leuke dingen nog wel kunnen zien. Als ik naar de dames kijk, zie ik vrolijke gezichten en glimmende ogen. Het plezier dat ze uitstralen is een belangrijke ingrediënt van werkgeluk.

Ik heb alleen nog maar gezwegen en toch weten ze dit al.


Ik wil nu toch echt beginnen en ik klap in mijn handen. Er wordt nauwelijks gereageerd, zo gaan ze op in hun gesprekken en ik blijf klappen. Ik geef mezelf maar vast applaus, denk ik ondertussen. Het werkt. De dames worden stil en mijn zenuwen zakken iets. Hoe leuk ik het ook vind om te spreken over werkgeluk, het blijft spannend om mijn eigen verhaal te doen. Het blijft spannend te ontdekken wat er nodig is om mijn publiek mee te krijgen.


Spreken over werkgeluk

Ik begin de avond te spreken over werkgeluk met mijn verhaal. Mijn persoonlijke verhaal over werkgeluk en hoe het voelt als je dat kwijt bent. Hoe het is als je ten einde raad bent over hoe je overeind blijft. Dat je niet meer weet hoe je alle ballen in de lucht moet houden. Het is mijn eerste keer dat ik zo begin en het voelt kwetsbaar.


Waarom spreek ik over werkgeluk?


Ik doe het om deze dames te laten zien dat het oké is als je jezelf kwetsbaar opstelt. Dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en werk te doen dat bij je past. Ik doe het om mijn boodschap over te brengen dat werkgeluk werkt.

Na mijn verhaal en uitleg over werkgeluk en de eigen invloed hierop, gaan de dames aan de slag met hun “bord vol werkgeluk”. Voor alle 5 basis ingrediënten van werkgeluk, brengen ze letterlijk in beeld hoe dat er voor hen uitziet. Het in beeld brengen met woorden en beelden gebeurt onder het genot van wat te drinken. Ze praten met elkaar over wat ze belangrijk vinden voor hun eigen werkgeluk. Het gaat om voldoening halen uit je werk, jouw kwaliteiten benutten, goed voor jezelf zorgen, balans tussen draaglast en draagkracht, tussen werk en privé en over plezier.


Als we aan het eind van de avond langs de verschillende borden lopen, zien we een hoop herkenning en plezier terug. Het is wel duidelijk dat er veel leuke aspecten aan hun werk zitten en ze veel voldoening halen uit het werk en het contact met collega’s.


Hoe is dat voor jou?

Spreek jij over jouw werkgeluk met collega's?


Even stilstaan bij jouw werkgeluk, of in het geval van bovenstaande dames juist aan de slag gaan met werkgeluk en spreken over werkgeluk met collega's, kan een heel plezierige bezigheid zijn. Het geeft inzicht in waar je op kunt focussen als je andere aspecten van jouw werk zwaar vindt. Alles wat je aandacht geeft groeit, zo is het ook met werkgeluk en werkplezier.


Hoe spreken over werkgeluk bijdraagt aan dat van mij


Bij mijn 74e blog stelde Catelijne mij de vraag: Hoe draagt spreken voor groepen bij aan jouw werkgeluk?


Het antwoord heeft voor mij drie componenten:

  1. Ik kan meer mensen bereiken over het belang van werkgeluk dan in één op één coaching

  2. Ik kan mensen in beweging zetten, waardoor ze in actie gaan komen

  3. Ik krijg energie van het informeren en inspireren van andere mensen

Oftewel, spreken is goud!


Tussen de regels door, kun je ook lezen dat het niet altijd makkelijk is. Ik moest tijdens de workshop snel schakelen, om mijn voorbereide presentatie aan te passen aan de groep. Minder theorie, meer activiteit. Niet meerdere korte opdrachten, maar samenvoegen om niet al mijn tijd kwijt te zijn aan het stil krijgen van de groep.

Heb ik alles kunnen vertellen wat ik wilde die avond? Nee. Was ik daar teleurgesteld over? Ja Heb ik er van geleerd? Ja.

En ook dat draagt weer bij aan mijn werkgeluk. Uitdagingen en er van leren.


Dankjewel Catelijne voor deze mooie vraag!


Wil je ook een workshop voor jouw team? Ik vertel je er graag meer over. Ook kom ik graag met je in gesprek om structureel met werkgeluk aan de slag te gaan. https://www.werkgelukmenu.nl/werkgeluk-voor-teams


Wil je meer lezen over werkgeluk? Wil je ziekteverzuim en onvrede bij jou, je medewerker en je team voorkomen?

Vraag dan het e-book “De 5 basis ingrediënten van werkgeluk” aan op mijn website www.werkgelukmenu.nl/amuse en je kan direct aan de slag.
“Het werkgelukmenu helpt leidinggevenden en hun teams werkdruk en onvrede aan te pakken. Er worden activiteiten op maat georganiseerd, individueel en als team, die energie en voldoening opleveren en ondersteunend zijn aan de dagelijkse uitdagingen in het werk.”
65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page