top of page

Gevoelens zijn normaal, ook de negatieve emoties

Bijgewerkt op: 3 dec. 2023

Hoe voel je je vandaag?


Dat is niet altijd een makkelijke vraag. Zeker niet als je niet lekker voelt, een baaldag hebt of zomaar negatieve emoties ervaart. Het antwoord op de vraag, zeker als je die stelt aan een voorbijganger is dan ook meestal: “Goed”.

negatieve emoties gevoelens quote. Ook de negatieve gevoelens zijn normaal en goed om te voelen. werkgeluk menu

Weten we nog wel hoe we ons echt voelen? Daarover gaat onderstaande quote en dit blog. Ik heb vijf lessen uit deze interessante quote voor je.


Het is niet normaal om mooi en succesvol te zijn en alles onder controle te hebben. Het is normaal om soms bang te zijn, ongelukkig, verdrietig, dom, je te vervelen en soms eenzaam te zijn.

Damiaan Denys, Psychiater en filosoof in FLOW magazine


Negatieve emoties hebben is normaal

Deze quote omschrijft mooi wat normaal is als het gevoelens betreft. Hoewel social media ons meestal anders laat zien, kun je niet altijd blij, vrolijk en opgewekt zijn. Alle emoties mogen er zijn en komen voorbij, zowel de positieve als de negatieve emoties.

Hoe vaker ik deze quote lees, hoe meer hij me uitdaagt. Hoe vaker ik hem lees, hoe meer ik er in lees. Dat zijn voor mij persoonlijk de beste quotes. De quotes die je aan het denken zetten en je vanuit meerdere invalshoeken naar de tekst laten kijken. En ik dacht, daar wil ik wat mee doen!


Gevoelens quote met meerdere lessen


Les 1 Emoties gevoelens, voel wat je voelt

De eerste keer dat ik hem las, dacht ik “Fijn, de quote daagt je uit om je gevoelens toe te laten, ook al zijn ze niet altijd even leuk.” Het is normaal om bang of verdrietig te zijn, je hoeft dat niet weg te stoppen. Laat het toe, voel wat je voelt, onderzoek waar het vandaan komt, ga er doorheen, laat je troosten. We willen ons graag elke dag goed, vrolijk en gelukkig voelen. Dat is fijn, maar het is een illusie dat je dat gevoel 24 uur per dag kunt vasthouden. Dan vlak je af, beleef je het niet meer intens. Juist door de wisseling van onze emoties weet je dat je leeft. Door negatieve emoties weg te blijven stoppen en te negeren, worden we ziek. Lees ook mijn blog over omgaan met emoties, je gevoel voelen.

Les 2 Negatieve emoties zijn ook normaal

Alle emoties en gevoelens mogen er zijn. Negatieve emoties gevoelens quote

Wat jij voelt is normaal, iedereen is wel eens bang of ongelukkig. We hebben alleen afgeleerd om dat te tonen naar anderen. Stel je iemand de vraag: “hoe gaat het met je?” dan is de standaard reactie “goed”. Dat is heus niet altijd waar. We liegen hierover naar anderen, omdat we geen zin hebben in zielige verhalen, maar ook omdat we niet altijd eerlijk zijn naar onszelf. We vinden iemand die uitgebreid gaat beschrijven wat er allemaal mis gaat in zijn leven al gauw een zeur en willen zelf geen zeur gevonden worden.

Wij leven in een maakbare samenleving die zegt dat het altijd maar leuk moet zijn en verdriet en eenzaamheid niet bestaan. Het zijn zeker geen onderwerpen waar we graag over praten, niet met anderen maar ook niet tegen onszelf. We zijn meer van “kop op” en “schouders eronder”. Toch is het fijn om eens te horen dat het perfecte leven van de ander, ook niet perfect is. Niet om de ander uit te lachen, maar om zelf te zien dat het gras niet altijd groener is bij de buren en tevreden te zijn met ons eigen leven.

De quote is dan ook bemoedigend, vooral als je zelf door een lastige tijd heen gaat of op facebook weer eens het ene na het andere succesverhaal ziet langskomen en jij verloren op de bank ligt.


Les 3 Normale negatieve gevoelens moeten niet gaan overheersen

Wanneer is “soms” die negatieve gevoelens hebben nog oké en wanneer is “soms” die gevoelens hebben te vaak? Deze derde les gaat over deze grens. Die grens ligt voor iedereen verschillend. Jij voelt zelf het beste aan, wanneer je de grens nadert, mits je het durft toe te laten. Als je deze negatieve gevoelens altijd blijft wegstoppen, worden ze alleen maar groter en frequenter. Signaleer je de grens te laat, dan zak je af in depressies of burn out en zal het langer duren, voordat je weer op je “normale” niveau bent.

negatieve emoties gevoelens quote Negatieve gevoelens moeten niet gaan overheersen, maar wegstoppen is geen goede optie.

Het is dus normaal om gevoelens te hebben. Ze kunnen zelfs elke paar seconden wisselen. Probeer niet om dat te veranderen, maar voel ze juist. Dan voel je ook dat deze emoties komen en gaan en niet blijven hangen.

Iedereen kan gelukkig zijn, dus wij ook. Maar niet 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het gaat met ups en downs.


Les 4 Hoe normaal is succes?

Je kunt de quote ook als beperkend lezen. Omdat het zegt dat succesvol zijn niet voor iedereen is weggelegd, namelijk niet voor normale mensen dus alleen voor “bijzondere” mensen? Daar wordt even een beperking voor ons neergelegd.

Het zou wel normaal moeten zijn om succesvol te zijn. Dat zou betekenen dat alle mensen meer bereiken dan ze nu doen en er minder armoede, oorlog en pijn zou zijn.

Als we onze belemmerende overtuigingen van ons af zouden kunnen gooien en deze zouden kunnen overwinnen, gaan we allemaal beter functioneren. Dat gaat niet vanzelf, je zult er moeite voor moeten doen. Er is moed, doorzettingsvermogen en hard werken voor nodig om succesvol te zijn. We moeten hiervoor met onszelf aan de slag.


Les 5 Controle willen hebben komt voort uit negatieve emoties

De quote geeft de waarheid aan als het zegt; het is niet normaal om alles onder controle te hebben. Sterker nog het is onmogelijk om alles onder controle te hebben. Controle willen hebben, komt voort uit angst. We willen zoveel mogelijk houvast om ons zelfverzekerd te voelen.

Als je controle nodig hebt, ben je de controle al lang kwijt. Gevoelens zullen komen, ook als jij dat niet wilt. Ze worden opgeroepen door alles wat je meemaakt en waarneemt om je heen.

Troosten bij negatieve emoties gevoelens quote. Emoties komen en gaan en mogen er zijn.

Emoties gevoelens alles mag er zijn

Weet jij nog wel hoe je je echt voelt? Ik hoop dat deze vijf lezen je hierover aan het denken hebben gezet. Negatieve emoties zijn net zo normaal als positieve emoties. Ze voelen en er bij stilstaan is gezond.

Ga je door een fase van meer negatieve gevoelens dan positieve, wees dan alert dat dit niet doorschiet en ga er met iemand over praten. Mijn deur staat voor je open.

Werkgeluk coach Marjolijn van Noord helpt je graag als je te maken hebt met negatieve emoties gevoelens en wilt praten met iemand


22 weergaven0 opmerkingen
bottom of page