top of page

Zeven manieren van omgaan met emoties en je gevoelens toelaten

Bijgewerkt op: 3 dec. 2023

He mevrouw Werkgeluk, jij bent zeker altijd blij?

Heb je haar weer met haar werkgeluk, jouw werk is zeker wel altijd leuk. Jij weet zeker altijd hoe je moet omgaan met emoties?

Jij hebt zeker nooit buikpijn van je werk, als je het allemaal zo goed weet. Nou….


In dit blog geef ik je 7 manieren om stil te staan bij je gevoel, om jou te inspireren hier bij jezelf ook goed bij stil te staan en hier gezond mee om te gaan.

Omgaan met emoties en gevoelens toelaten door tekenen is een van de zeven manieren werkgelukmenu.nl

Omgaan met emoties, alle emoties

Werkgeluk is niet altijd rozengeur en maneschijn. Niemand is altijd gelukkig met zijn werk, ook ik niet. Alle gevoelens, zowel positief als negatief passeren de revue. Er zijn fijne periodes en moeilijke periodes, niet anders dan met alles in het leven. Als je gaat geloven dat je altijd gelukkig moet zijn, zou je zomaar gevoelens die daar mee in strijd zijn, kunnen gaan wegstoppen of zelfs ontkennen. Met lichamelijke en geestelijke klachten als gevolg. Lees ook mijn blog over negatieve emoties.


Mijn gevoel voelen

Afgelopen twee weken was ik verdrietig. Het gevoel overviel me en het bracht me van slag. Mijn oplossing was in het verleden altijd harder werken en bezig blijven. Alles om maar niet toe te geven aan dat vervelende gevoel. En dat bracht me uiteindelijk niets, behalve lichamelijke klachten. Liever ziek worden dan toegeven aan mijn verdriet. Herken je dat?

Ik zie het veel terug bij de zorg- en onderwijsprofessionals die ik coach. Er is geen tijd om emotioneel te zijn, want er is een te kort aan personeel, een klas die opgevangen moet worden, cliënten om te verzorgen of te behandelen. En dus ga je door. Hard werken en bezig blijven in plaats van omgaan met emoties. Ik begrijp het, ik deed het ook. Net zo lang tot je denkt dat je gevoelens er niet meer zijn en je ze niet meer voelt. Dat is ongezond.


Anders omgaan met emoties

Nu ga ik er anders mee om en dat gun ik jou ook. Zoveel als mogelijk neem ik tijd om stil te staan waar mijn gevoel over gaat. Tussen de coach afspraken door, want die zijn er ook. Als ik bij mijn gevoel stil sta, de fysiologie die daarbij hoort in mijn lichaam voel, benoem en het volledig toe laat, voel ik me eenzaam, ook al zijn er voldoende mensen om mij heen. Ik kan zo een vriendin bellen, ik kan me zo storten op mijn werk, ik kan zo me verdrinken in mijn telefoon of Netflix, maar ik doe het niet. Ik sta stil en dat is een hele vooruitgang.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om ruimte te geven aan al je gevoel. Ik deel met jou de zeven manieren die mij verder hielpen omgaan met emoties, ter inspiratie. Jij kunt kiezen wat er bij je past.


Hoe je ruimte kunt geven aan je gevoel en kunt omgaan met emoties

Gevoel wil gevoeld worden. De zeven manieren die mij daarbij helpen:


1. Omgaan met emoties door meditatie

Letterlijk stil staan of zitten bij je gevoel en het er gewoon laten zijn. Je kunt dit zelf doen in stilte of met een geleide meditatie, de stem van iemand anders die je leidt. Als je niet in de actie schiet, kun je ervaren wat er in je lichaam en geest gebeurd. Alleen al een paar minuten focussen op je ademhaling kan je helpen. De afgelopen weken heb ik veel gemediteerd. Ik wisselde daarbij de manieren af, bijvoorbeeld in stilte, met een klankschaal, bij de yoga, met een podcast of een meditatieapp. Het hoeft niet altijd lang, 5 minuutjes kan ook al veel doen. Geef niet op als het de eerste keer niet meteen lukt.


2. Omgaan met emoties door muziek luisteren/ spelen/ zingen

Omgaan met emoties en gevoelens toelaten door muziek te spelen zingen of luisteren werkgelukmenu.nl

Ik heb zelf ervaren hoe goed het mij hielp om alles wat ik voelde er te laten zijn. Er was ruimte voor mijn verdriet en hierdoor kwam er ook weer blijdschap, zoals je kunt zien op de foto. Als je het moeilijk vindt om bij je gevoel te komen, kun je een lied kiezen wat voor jou past bij je stemming en daar naar te luisteren. Kijk maar wat er gebeurd en ervaar de kracht van muziek.


3. Omgaan met emoties door de natuur in te gaan

Wandelen, fietsen, zitten op een bankje of in het gras, er zijn zoveel manieren waarop je de natuur in kunt gaan. De rustige manieren geven de meeste ruimte aan je gevoel, een activiteit waar je niet bij hoeft na te denken.

omgaan met emoties en gevoelens toelaten door de natuur in te gaan is een van de manieren. werkgelukmenu.nl

Toen ik merkte dat ik doelloos op mijn telefoon bleef kijken en spelletjes speelde, heb ik mijn telefoon aan de kant gelegd en ben gaan wandelen. Er kwam niets productiefs uit mijn handen en nu was ik in beweging en ademde de frisse lucht in. Ik was alleen en de tranen liepen soms over mijn wangen en dat was goed. Door om je heen te kijken en stil te staan bij wat je waarneemt, merk je vanzelf dat je lichaam reageert. Wat neem je waar en wat doet dat met je gevoel? Waar voel je jouw gevoel in je lijf en hoe voelt dat daar?


4. Omgaan met emoties door schrijven

Uit je hoofd en op papier, schrijven kan heerlijk zijn om je hoofd leeg te maken. Er komt dan ruimte om niet te denken en te piekeren, maar gewoon te zijn en te voelen. Je geeft je gedachten letterlijk een andere plek en ordent ze ook nog. Ik schrijf in mijn agenda, maak lijstjes en leeg mijn hoofd door alles op te schrijven wat ik denk. Soms een hele tijd achter elkaar, soms losse flodders als ze op komen. Ik beschrijf ook wat ik voel, wat de dingen die ik opschrijf met me doen. Het werkt het beste als je gewoon ergens begint met schrijven. Niemand hoeft het te lezen, het hoeft geen proza te zijn, het is alleen voor jouzelf.


5. Omgaan met emoties door tekenen en beelden maken

Ook een manier van uit je hoofd en op papier. Als schrijven niet bij je past, of je bent meer een beelddenker, ga tekenen of zoek plaatjes uit een tijdschrift die passen bij wat je voelt. Beelden zeggen soms meer dan woorden. Ik zet een stift op papier en kijk wat er gebeurd als ik gewoon mijn hand beweeg. Het stelt niets voor, het zijn gewoon kleuren en vormen. Ik denk aan mijn verdriet, voel wat er gevoeld mag worden en breng dat in beeld.


6. Omgaan met emoties door kinesiologie

Naast bovenstaande activiteiten, is het ook mogelijk om met hulp van iemand anders te kijken naar jouw gevoelens. Een kinesioloog bijvoorbeeld, die werkt met spiertesten, voelt aan je lichaam waar je blokkades zitten en gaat hier met jou mee aan de slag. Mij is dat altijd enorm behulpzaam, omdat je met spiertesten vragen stelt aan je onderbewuste en je dus ook antwoorden krijgt die je zelf niet had kunnen bedenken, maar zo raak zijn. Je kunt uittesten wat je gevoel veroorzaakt en waar het vandaan komt, eerder in je leven. Ik ben aan het leren dit ook toe te passen in mijn coaching.


7. Omgaan met emoties met PMA coaching

De techniek van Progressive Mental Alignement die ik veel toepas in de coaching is de methode om bij de oorzaak van je gevoelens te komen. Vanuit actuele situaties waarin je een bepaald gevoel hebt ervaren of ervaart ga je op ontdekkingstocht in je eigen brein waar alles ligt opgeslagen wat je ooit hebt meegemaakt. Via een speciale vraagtechniek stel je vragen aan je onderbewuste brein en kom je bij die gebeurtenissen uit waar jouw gevoel door verklaard kan worden. Door deze gebeurtenissen te herbeleven, verwerk je ze op de juiste manier en worden heftige gevoelens minder sterk. Ook bij deze techniek krijg je antwoorden waar je met je denken niet bij kan komen.


Kies jouw manier van omgaan met emoties en gevoelens toelaten

Zoals ik eerder al schreef, gevoel wil gevoeld worden. Het geeft je zoveel rust en ruimte door ze toe te laten en er bij stil te staan. Het draagt bij aan jouw gezondheid en kan zelfs lichamelijke klachten oplossen en voorkomen.

Nu ben ik benieuwd, hoe sta jij stil bij jouw emoties? Deel het onder dit blog, dat vind ik leuk.

Wil je hulp bij het omgaan met emoties en jouw gevoelens toelaten met coaching, kinesiologie of PMA? Plan een gratis spar-gesprek in en we bespreken samen de mogelijkheden.

werkgelukcoach Marjolijn van Noord helpt jou omgaan met emoties en gevoelens toelaten werkgelukmenu.nl


24 weergaven0 opmerkingen
bottom of page