top of page
Foto van schrijverMarjolijn van Noord

De 7 nadelen van te veel je best doen

Bijgewerkt op: 11 mrt.

Je best doen moet je op school, op je sport, in sociale contacten en daarna op je werk. Over het algemeen krijgen wij het “Je moet je best doen” met de paplepel ingegoten. Dat is hoe het hoort en wat vaak wordt beloond. Dat er ook nadelen zitten aan te veel je best doen, daar sta je niet vaak bij stil. In dit blog geef ik je zeven nadelen en advies hoe je er ook mee om kunt gaan.


Er zitten nadelen aan te veel je best doen. iets willen bereiken is goed, maar goed is goed genoeg werkgelukmenu.nl

Veel mensen hebben last van te veel je best doen

Oh, wat hou ik toch van mijn werk, het coachen van cliënten. Na een heerlijke dag vol gesprekken, kruip ik achter mijn laptop om te schrijven. Er is weer een thema dat als een rode draad door de sessies loopt en waar elke client wel in meer of mindere mate tegenaan loopt: Je best doen.

Wat valt me op: Er is ook zoiets als te veel je best doen! Ik zie het bij mijn cliënten, ik zie het bij mijn kinderen en ik zie het bij mezelf.


In mijn blog Drukte en stress verminderen gaat het over rust creëren voor reflectie en niets doen. Ruimte in je agenda maken voor een gelukkig leven. En dat heb ik gemerkt. Ik werd me er tijdens deze momenten van rust en reflectie bewust van dat ik zo ontzettend bezig was mijn best te doen. Op alle vlakken doe ik dat; in mijn werk, als moeder, in mijn social media uitingen, maar ook juist met die rust. Ik doe mijn best om te ontspannen, ik doe mijn best om te niksen, ik doe mijn best te mediteren, enzovoort, enzovoort. Vermoeiend en vaak niet wat ik nodig heb.


Het is gewoon om je best te doen

Begrijp me niet verkeerd, het is niet mijn bedoeling om je te vertellen dat je laks moet zijn en de kantjes er vanaf moet lopen. Ik wil je vertellen dat je mag kijken naar wat goed is voor jou. Ik wil je vertellen dat je wel wat minder je best mag doen en ik zal je uitleggen waarom.

Zoals ik al schreef liep “te veel je best doen” als een rode draad door de sessies heen. Zo waren er meerdere cliënten die zo hun best deden om mijn vragen te beantwoorden, dat ze meer gericht waren op wat ik zou willen horen, dan op wat voor hun het antwoord was. Alsof ik ze niet meer zou willen helpen als ze het niet goed deden.

Het juiste antwoord geven, dat is wat ze wilden, maar dat is er niet. Wat ik vaak zeg tegen cliënten is dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Het gaat er om dat ze antwoorden wat er in hun brein opkomt.


Nadenken is ook een vorm van je best doen

Ik kan niet in hun brein kijken en beoordeel hun antwoord niet. En dat is vaak nieuw voor ze. Ze zijn zo gedrild op school dat er altijd een goed of fout is en dat er altijd een beoordeling aan hun antwoord hangt, dat ze automatisch in hun “je best doen modus” schieten. Het nadenken voordat ze een antwoord geven, is gewoon voor ze geworden. Denken en redeneren wordt als zo’n belangrijke kwaliteit gezien in onze samenleving, maar dat geeft niet alle antwoorden.

Als je met denken jouw problemen had kunnen oplossen, had je het toch al lang gedaan. Daar ben je slim genoeg voor, toch?  


Nadelen van te veel je best doen

Je best doen krijgen we met de paplepel ingegoten, maar er zitten ook nadelen aan en die kunnen je in de weg zitten. Te veel je best doen, vraagt om problemen.werkgelukmenu.nl

Over het algemeen krijgen wij het “Je moet je best doen” met de paplepel ingegoten. Je best doen moet je op school, op je sport, in sociale contacten en daarna op je werk. Dat is hoe het hoort en wat vaak wordt beloond. Dat er ook nadelen aan zitten, daar sta je niet vaak bij stil.

Dat je mag luisteren naar wat goed is voor jou, voelt zelfs egoïstisch voor veel mensen.



De 7 nadelen van te veel je best doen

  1. Je wordt bang dat anderen je niet aardig vinden als je het niet doet Je best doen is een tweede natuur geworden. Het is jouw gedrag waar anderen op rekenen, wat ze van je kennen. Als je er mee stopt, wat zullen ze dan wel van je denken?

  2. Je bent meer op anderen gericht dan op jezelf Voor wie doe jij zo je best? Als je daar bij stil gaat staan, kan je er achter komen dat je vooral voor anderen te best doet en niet voor jezelf. Er voor anderen zijn is mooi, mits het niet ten koste gaat van jezelf. Wat wil jij?

  3. Het resultaat wordt belangrijker dan de weg ernaar toe We zijn gewend beoordeeld te worden en cijfers te krijgen. Dat kan er voor zorgen dat het resultaat belangrijker wordt dan de reis ernaar toe en dat is zonde. Als je focust op de reis, kun je genieten van alle stapjes die je maakt en af en toe even stilstaan bij de vooruitgang. Rust en reflectie helpen je ook verder.

  4. Je krijgt het gevoel dat het nooit goed genoeg is Altijd je best doen kan er voor zorgen dat het in je hoofd altijd beter moet. Wanneer is het genoeg? En wie bepaalt dat? Het kan altijd beter, maar ten koste van wat?

  5. Je hebt te hoge verwachtingen van het resultaat dat het oplevert Als je maar je best doet, kan het niet misgaan. Is dat zo? Zo wordt het je aangeleerd. Als je je best doet, bereik je resultaat. Als je het resultaat niet bereikt, heb je niet genoeg je best gedaan. En deze omdraaiing is niet waar. Niet alles kan lukken, hoe hard je ook werkt.

  6. Je stopt met dingen doen waar je niet goed in bent En dan kun je tot het punt komen dat als je best doen niet lijdt tot het gewenste resultaat, je er dan maar mee stopt. Hoe zonde is het als je stopt met wat je leuk vindt, omdat het in jouw ogen geen “topkwaliteit” is? Niet iedereen die schildert, hoeft een Rembrandt te zijn. Je mag het ook gewoon leuk en ontspannend vinden om te schilderen.

  7. Je gaat je best doen ten koste van jezelf Als je te lang doorgaat en te hard werkt, gaat dit op termijn ten koste van je gezondheid. Je hebt ruimte nodig om te rusten, bij te komen, je energie weer aan te vullen. Als je die tijd niet neemt, omdat je te druk bent met je best doen, gaat dit ten koste van jezelf. Jij mag doen wat goed voelt voor jou en voor niemand anders.


Te veel je best doen is op je werk geen goede keuze. Je gaat forceren en je naders voordoen dan je bent. Werkgelukmenu.nl

Samenvattend Te veel je best doen

Ik heb je laten stil staan bij de nadelen van je best doen en zet ze nog een keer voor je op een rij.

Welke herken jij?

  1. Je wordt bang dat anderen je niet aardig vinden als je het niet doet

  2. Je bent meer op anderen gericht dan op jezelf

  3. Het resultaat wordt belangrijker dan de weg ernaar toe

  4. Je krijgt het gevoel dat het nooit goed genoeg is

  5. Je hebt te hoge verwachtingen van het resultaat dat het oplevert

  6. Je stopt met dingen doen waar je niet goed in bent

  7. Je gaat je best doen ten koste van jezelf


Nu ben je jezelf bewust van de nadelen van te veel je best doen en kun je er mee aan de slag. Als je bewust wordt van wat je doet, kun je het pas veranderen. Je hoeft niet je best te doen om er te mogen zijn. Jij bent genoeg. Ik ben benieuwd, waarmee ga jij wat minder je best doen?

Marjolijn van Noord werkgeluk coach helpt jou minder je best doen, zodat jij kan stralen van werkgeluk

Weet je niet goed hoe je minder je best moet doen en wil je hier hulp bij? Plan een gratis spar-gesprek in en ik vertel je graag meer.




184 weergaven0 opmerkingen
bottom of page